A személyes vásárlás szünetel. Webshopban: ingyenes szállítás 30 000 Ft felett

BLOG

Broca-index: az ideális testsúly meghatározása

Turbó Diéta

A cikk szerzõje:

Turbó Diéta

 

Mennyit kellene mutatnia a mérlegnek? Sokan megszállottan keressük a választ erre a kérdésre, pedig az egészséges testtömeg minden ember számára más és más.

Az életkor, a zsír-izom arány, a magasság, a nem, a testzsír eloszlása és a testalkat is szerepet játszik az IDEÁLIS testsúly meghatározásában. Lássuk, hogyan érdemes kikalkuláni azt az irányszámot a Broca-index segítségével, amiből már kiindulhatunk, ha változtatni szeretnénk az alakunkon.

A túlsúly növelheti bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, beleértve az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségeket. Bár nem minden túlsúllyal küzdőnél alakulnak ki egészségügyi panaszok, de a kezelés hiányából fakadóan, illetve a kor előrehaladtával ez változhat. Érdemes tehát odafigyelni, hogy ne hagyjuk ellenőrizetlenül felszaladni a plusz kilókat, még időben vegyük elejét a kóros elhízásnak.

Ideális testsúly kalkulátor

Testsúlyindex-típusok: mi az a Broca-index?

A Broca-index meghatározását Paul Broca francia orvosnak köszönhetjük, aki a 19. században egy egyszerű számítással állapította meg az ideális testsúlyt. Az eredeti formula alapján a cm-ben mért testmagasságból levonunk százat, ezzel a számmal pedig megkapjuk az optimális testsúlyt kg-ban kifejezve.

A módosított Broca-index kiszámítása

Időközben az értékeken pontosítottak, így ma már a következőképp kalkulálhatjuk ki az ideális testsúlyt a módosított Broca-index segítségével nők esetében:

Ideális testsúly = (testmagasság - 100) - (testmagasság - 100) x 10%.

Tehát egy 170 cm magas nő esetében az ideális testsúlyt 63 kg-ban határozhatjuk meg. Fontos megjegyezni, hogy ez az érték egy irányszám, minden embernél más az optimális testtömeg életkortól, nemtől függően, illetve adott élethelyzetünk, testalkatunk is befolyásolja mindenkori súlyunkat.

A broca index segítségével könnyedén kiszámíthatjuk ideális testsúlyunkat.

A BMI-index kiszámítása

Egy másik népszerű módszer az egészséges súly kiszámítására a testtömegindex, azaz a Body Mass Index, rövidítve BMI-index. Az eredményt úgy kapjuk meg, hogy a testtömeg kg-ban meghatározott értékét elosztjuk a testmagasság méterben megadott négyzetével. Ideális esetben az eredmény felnőttek esetében 20 és 25 között mozog. Túlsúlyról 25 és 30 közötti értékeknél beszélünk, elhízottnak pedig 30-as BMI felett számítunk.

Mit tehetünk elhízás ellen?

Teljesen másképp ajánlott hozzálátni a fogyáshoz, ha anyuka vagy, vagy ha munkádból kifolyólag pörgős életmódot folytatsz. Lehet, hogy életkorodnál fogva kell változtatnod étkezési szokásaidon, vagy épp az esküvői ruhádba kell hirtelen beleférned, a Turbó Diéta programjai között megtalálod a neked megfelelőt. Céljaid alapján válaszd ki a neked ajánlott diétát, hogy képbe kerülj, milyen termékeket érdemes fogyasztanod álomalakod eléréséhez.

Obesitas ellen egészséges étkezést és testmozgást ajánlunk.

Az obesitas jelentése: kóros elhízás

A kóros vagy extrém elhízás olyan állapot, amikor a testtömegindex meghaladja a 35-ös értéket. Az obesitással összefüggő betegségek száma drámaian megnőtt az elmúlt évtizedekben, ezért különösen fontos, hogy egészséges étkezéssel és mérsékelt testmozgással megelőzzük a további súlygyarapodást. Már napi 20-30 perc gyaloglással, úszással vagy kerékpározással, sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és kevés zsírt tartalmazó fehérjeforrások fogyasztásával sokat tehetünk a plusz kilók ellen.

Ideális testsúly kalkulátor

Elbizonytalanodtál, hogy melyik diétás programot kövesd? Csak írd be adataidat az ideális testsúlykalkulátorunkba, amely a Broca-index alapján kiszámolja neked, hogy mi az ideális testsúlyod, és ezt hogyan érheted el néhány egyszerű lépésben. Add meg nemedet, súlyodat, magasságodat, életkorodat, átlagos napi aktivitási szintedet és a heti sporttal töltött idő mennyiségéet, majd böngészd át az ajánlott csomagot, amelyet azonnal meg is rendelhetsz a Turbó Diéta oldaláról.

BLOG Így kerüld el a stresszevést a home office alatt Így kerüld el a stresszevést a home office alatt Így kerüld el a stresszevést a home office alatt

Az elmúlt hetek történései alaposan átrendezték az életünket. Attól függetlenül, hogy a pihenésé vagy a munkáé a főszerep most az életedben, a huzamosabb idejű otthontartózkodás alatt olyan viselkedési formákat figyelhetsz meg magadon, amelyek eddig akár teljesen ismeretlenek voltak számodra. Ilyen a stresszevés is.

#táplálkozás #életmód
Receptek Mentás ribizlileves Mentás ribizlileves Mentás ribizlileves

Könnyű, nyári, hűs frissítő, üde ízével igazán feldobja a diétát.

#diétás ebéd #gluténmentes receptek #diabetikus ételek #diétás levesek #húsmentes

Ideális testsúlykalkulátor: találd meg a hozzád illő diétát

Töltsd ki és megmutatjuk a megfelelő Turbó Diéta programot!

Nemed:

kg

cm