BLOG

Melyek a legjobb diétás reggeli recept ötletek – és miért?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Miért olyan fontos a nap első étkezése, hogyan fest egy tökéletes fogyókúrás reggeli, és melyek a legjobb diétás reggeli ötletek és receptek?

Aki elgondolkodott valaha azon, hogy fogyókúrázna, az már biztosan hallotta a népszerű ökölszabályt:

“Este 6 után már nem szabad enni”.

Az ilyen és ehhez hasonló népi bölcsességek miatt a legtöbben csak a vacsorájukra figyelnek — több-kevesebb sikerrel. De mi  a helyzet a többi étkezéssel, például a kalóriaszegény reggelivel?

Ha szeretnél tudatosan és eredményesen fogyókúrázni, akkor a reggeli legalább olyan fontos, mint a vacsora!

De miért olyan lényeges a nap első étkezése, hogyan fest egy tökéletes fogyókúrás reggeli, és melyek a legjobb diétás reggeli ötletek? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adunk választ ebben a cikkben, illetve a november közepén megjelenő IdealBody® receptkönyvben, melyre már most is leadhatod előrendelési igényedet!

Fogyókúrás reggeli

A reggeli a nap első és legfontosabb étkezése, mégis sokan kihagyják, mert sietniük kell, vagy egyszerűen csak nincs étvágyuk.

Pedig ha jobban belegondolunk, a reggelit optimális esetben egy 8 órás alvás előzi meg, amely alatt a szervezet bár jóval kisebb hatásfokon, de ugyanúgy működik. Reggelre szinte garantált, hogy minden korábban bevitt tápanyag kiürül a szervezetből.

Éppen ezért fontos, hogy amint lehet, táplálékhoz juttassuk a szervezetünket.

A kérdés tehát nem az, hogy kell-e reggelizni vagy sem – hanem az, hogy mit!

Mint láttuk,  a reggeli azért fontos, hogy az ember feltöltse energiával a szervezetet, így az agy funkcióit a hosszú pihenés után, illetve a test működéséhez szükséges energiát bevigye a szervezetébe – ezáltal felkészüljön a napra.

Egy diétázónak viszont arra is kell figyelnie, hogy reggel jóval nagyobb az ember inzulinérzékenysége, mint más időpontokban, ezáltal könnyebben raktározza el az elfogyasztott szénhidrátokat a szervezet.

Éppen ezért érdemes inkább szénhidrátszegény, fehérjedús reggelit fogyasztani, ahogy azt a IdealBody® módszere is javasolja, vagy válogass diétás reggeli receptek közül.

De miként lehet könnyen és gyorsan fehérjéhez jutni reggelente? Az alábbiakban erre mutatunk néhány fogyókúrás trükköt!

diétás reggeli

Egyszerű diétás reggeli ötletek

A fogyókúrás reggeli receptek közös jellemzője, hogy sok fehérjét, és kevés szénhidrátot tartalmaznak. Az egyik legjobb fehérjedús reggeli kétségtelenül a tojás, hiszen főleg fehérjét és zsírt tartalmaz.

A tojás elkészítése azonban több időt igényel, így ha valaki siet, akkor natúr joghurtot vagy túrót érdemes fogyasztania, amelyek könnyen ízesíthetőek alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel (pl.: málna, eper), vagy olajos magvakkal (dió, mandula, mogyoró).

A péksüteményeket ezzel szemben kerülni kell, mert finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokból állnak, amelyeknek egyrészről nagyon alacsony a fehérje tartalma, másrészről pedig gyorsan dobják meg a vércukorszintet, ami aztán gyorsan le is zuhan – így a szervezetet nem látják el folyamatosan energiával.

Ráadásul sokkal hamarabb megéhezik az emberi szervezet a finomított szénhidrátok után, mint a teljes kiörlésű gabonáktól.

Hasznos energiaforrást jelentenek még a különböző zsírok, amelyek az összetett szénhidrátokhoz hasonlóan szintén lassan szívódnak fel. Ahogy a szénhidrátokból a lassan felszívódóakat, úgy a zsíroknál a telítetleneket érdemes keresni, mint például az avokádó, a különböző olajos magvak vagy a halak.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy 1 gramm zsír 9 kcal-t tartalmaz, míg ugyanennyi fehérje vagy szénhidrát csak 4-et. A zsírok tehát fontos tápanyagok, de fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott, főleg diéta alatt!

Végül, de nem utolsó sorban a vizet is érdemes megemlíteni, amely bár nem étel, de mégis nagyban hozzájárul a test normál működéséhez és a telítettségérzet kialakulásához. A legjobb, amit tehetünk, hogy a napot 2 pohár vízzel kezdjük, hiszen a test az alvás során folyadékhoz sem tud hozzájutni, ezért dehidratáció alakulhat ki.

Minél többet iszol reggel, annál kevésbé leszel éhes, és annál jobbat teszel a szervezeteddel.

Ezeket az aranyszabályokat betartva már jelentős javulás érhető el mind a fogyásban, mind az energiaszintben, mind pedig az egészség és fittség területén – de hogyan festenek a konkrét fogyókúrás reggelik?

Diétás ételek reggelire

Rengeteg olyan ételt lehet készíteni az előző részben felsorolt trükkökkel, amelyek egyrészről illeszkednek a diétás étrendbe, másrészről rendkívül laktatóak és felkészítenek az előttünk álló napra.

Íme, az 5 legjobb diétás étel reggelire!

1. Paradicsomos bruschetta

fogyókúrás reggeli

Sokan nem hallottak még a bruschettáról, de amint megkóstolják, az íze egyből ismerőssé válik. A paradicsomos bruschettát pirított rozskenyérrel érdemes enni – 2 szelet kenyérre 1 kiskanálnyi olívaolajat kell eloszlatni, majd 2 db paradicsomot felhalmozni kockázva a kenyerek tetejére.

Ezután már csak egy kis petrezselyemre van szükség, és el is készült az egyik legjobb diétás reggeli.

A tökéletes ízélményhez pedig azt ajánljuk, hogy víz helyett zöld teát fogyassz!

Amennyiben kíváncsi vagy néhány trükkre, olvasd el a paradicsomos bruschetta receptjét!

2. Joghurt fűszeresen

diétás reggeli ötletek

A joghurt amellett, hogy cukrozatlanul és zsírszegényen is megvásárolható, rengeteg proteint is tartalmaz. Ráadásul akár házilag is elkészíthető!

A fűszeres joghurt pedig nem csak reggelihez tökéletes, de akár a különböző húsok dressingjeként is nagyon finom tud lenni.

Nincs is másra szükség, mint 1 pohár natúr joghurthoz hozzákeverni egy kis apróra vágott snidlinget, kaprot, petrezselymet vagy medvehagymát.

Kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz házi joghurtot és kefirt? A fűszeres joghurt receptjénél ezt is megtalálod!

3. Málnás túrókrém mandulával

diétás ételek reggelire

Sokan vannak, akik édesszájúak, és sós ételek helyett a reggelt is édességgel szeretnék kezdeni. A legtöbb édes étel azonban nem fogyasztható a fogyókúra alatt, pláne nem reggel.

De van kivétel!

A málnás túrókrém mandulával azért nagyszerű diétás reggeli, mert a málna az egyik legkevesebb cukrot tartalmazó gyümölcs, míg a mandula és a túró nagyon sok proteint tartalmaz.

Célszerű a túróhoz egy kis joghurtot is adni, így sokkal lágyabb, krémesebb állaga lesz, és az összekeverése is jóval könnyebbé válik.

Arra érdemes még vigyázni, hogy a málnát csak a legvégén forgasd bele, különben az összekeveréstől szétfolyhat.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen arányban érdemes felhasználni az alapanyagokat, olvasd el a diétás túrókrém receptjét.

4. Csirkemell sonkás szendvics

fitt reggeli

Amilyen egyszerű, olyan finom!

A csirkemell sonkás szendvics rengeteg fehérjét tartalmaz, és ha teljes kiőrlésű zsemléből készíted, akkor még a diétás étrendbe is gond nélkül belefér.

A félbevágott zsemlét érdemes vajkrémmel megkenni, majd csirkemell sonkát és uborkát rétegezni rá.

Azt ajánljuk, hogy ezt se vízzel, hanem ízesítetlen vagy édesítőszerrel (pl. Stevia, eritrit) és citrom levével ízesített vörös teával fogyaszd.

További szendvics és tea tippekért tekintsd meg a csirkemell sonkás szendvics receptjét.

5. Fehérje turmix: a gyors egyszerű diétás reggeli

fehérjedús reggeli

A fehérje turmix az egyik legjobb reggeli megoldás – nem hiába indul így szinte az összes IdealBody® program!

A protein por egyik legnagyobb előnye, hogy a fehérjén kívül nagyon kevés más, felesleges tápanyagot tartalmaz, emiatt pedig gyakorlatilag nem létezik jobb és hatékonyabb diétás reggeli nála.

Mellette szól az is, hogy nagyon finom, ezért az édesszájúaknak is pompás alternatíva.

Rengeteg féle ízben kapható, akár laktóz- és gluténmentes változatban is – részleteket itt találhatsz.

Mit tanultunk a diétás reggelik fontosságáról?

A test egész éjjel nem jut tápanyaghoz, ezért a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése.

Azonban nem mindegy, hogy mit reggelizik az ember, ugyanis az elfogyasztott tápanyagok hatással vannak az egész napra.

A diétás reggeli alapvető ismérve, hogy nem tartalmaz túl sok szénhidrátot, hiszen a test inzulin érzékenysége jóval nagyobb reggel, mint más napszakban. Fontos viszont, hogy a szénhidrátot nem szabad teljesen elhagyni sem: reggelire kb. 30-40g szénhidrátot javaslunk.

Ehelyett főleg fehérjékben gazdag, és nem csak sós, hanem édes ízeket is tartalmazhat.

További diétás receptekért szerezd be a novemberben megjelenő IdealBody® receptkönyvet, amiben a reggelin kívül ebédötleteket, főételeket, és még gluténmentes, laktózmentes, vagy diabetikus ételeket is találhatsz!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség