BLOG

Ételintolerancia: tünetei, kiváltó okok, fajtái, kezelése

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között, melyek az ételintolerancia tünetei, és miként végezhető el az ételintolerancia teszt otthon?

Emésztési gondokkal, különböző intoleranciával, allergiás tünetekkel szinte mindenki találkozott már élete során. Ételérzékenység esetén az egyszerű hasmenéstől kezdve az egészen súlyos állapotokig terjedhet a skála, és a legtöbben szinte magunktól kitapasztaljuk, hogy melyik ételeket nem szereti a gyomrunk. 

Az ételintoleranciának számos formája van, éppen ezért nehéz arra vonatkozó statisztikát találni, hogy a népesség mekkora aránya lehet érintett a különböző fajtáiban. Becslések szerint a magyar lakosság harmada szenved valamilyen ételintoleranciától, ám olyan szakértők is vannak, akik szerint a laktózérzékenység az emberiség akár 75%-át is érintheti, míg gluténérzékenységgel csak a népesség pár százaléka küzd. Természetesen vannak egyéb, ritkább emésztőrendszeri problémák is, például az élesztő allergia vagy az irritábilis bél szindróma, amik szintén rontják a statisztikát.

Ebben a cikkben most végigvesszük az ételintolerancia leggyakoribb fajtáit, a legjellemzőbb tüneteket, és arra is választ adunk, hogy gyanú estén hogy bizonyosodhatsz meg róla, hogy ételintolerancia problémád van.

Mi az ételintolerancia?

A hivatalos definíció szerint az ételintolerancia azt jelenti, hogy az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni, és ezek az emésztetlen összetevők kóros reakciót váltanak ki a szervezetben. 

De mitől alakul ki az ételintolerancia? Az ételintoleranciának számos okozója van, ilyen többek között a laktóz intolerancia, a hisztamin intolerancia, a fruktóz érzékenység és a glutén intolerancia is. Az étel intolerancia megállapítását nehezíti, hogy ez a sokféle betegség mind számtalan tünet okozója lehet. Leggyakrabban emésztési zavarok, bőrbetegségek, ekcéma, krónikus fejfájás, alvászavar, fáradékonyság, ízületi gyulladás, neurológiai tünetek jelzik, hogy nincs minden rendben odabent. 

ételintolerancia

Fontos ugyanakkor megkülönböztetni az ételintoleranciát az ételallergiától. Az intoleranciát bizonyos enzimek hiánya okozza, és bár kellemetlen tüneteket okoz, egy kis mennyiséget még elvisel a szervezet az adott élelmiszerből is.

Ezzel szemben az ételallergia szervezetünk téves reakciója egy anyagra, ami akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ételallergiásoknál allergiás reakciót már egyetlen falat is kiválthat, így ebben az esetben nem érdemes kísérletezni.

Ételintolerancia fajtái

Amint azt az előző pontban láttuk, az ételintoleranciának több fajtája is létezik. Ami közös bennük, hogy egy adott étel elfogyasztása után kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon. És hogy mik okozhatják ezeket a tüneteket? Ismerjük meg ezeket kicsit alaposabban!

Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia a világon a legelterjedtebb ételintolerancia, a világ népességének mintegy 75%-a szenved tőle. Érdekesség, hogy valójában az intolerancia a normális állapotunk, azok az emberek számítanak genetikai értelemben mutánsnak, akiknek a szervezete megtanulta felnőttként is termelni a laktáz enzimet.

A laktóz intolerancia ugyanis nem más, mint a laktáz enzim hiánya. Ez az enzim segít lebontani a tejcukrot, ami ha a vékonybélben nem bomlik le, erjedésnek indul, és gázképződést, hasmenést eredményez. Laktáz enzimet ma már tabletta formájában is lehet kapni, így szerencsére annak sem kell lemondani az alkalmanként elfogyasztott tejes ételekről, aki ebben az intoleranciában szenved.

Mivel azonban tudjuk, milyen kellemetlen is lehet a tejcukor érzékenység, a laktóz intoleranciával élőkre mi is gondoltunk. Nekik készült a laktóz- és gluténmentes natúr turmixunk, illetve az idei limitált ízt, a kókuszt is úgy terveztük, hogy külön enzim bevétele nélkül is bátran fogyaszthassák.

Laktóz- és gluténmentes termékeink:

NATÚR ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉN- és LAKTÓZMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a NATÚR ízű IdealBody® turmixszal, amit ihatsz magában, de akár ízesítheted is energiamentes aromákkal, valóban egyedi ízvilágot hozva létre. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Már laktóz- és gluténmentes változatban is elérhető!

9 190 Ft

Törlés
-10%
Limitált Íz

MANGÓ ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉN- és LAKTÓZMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az új, trópusian zamatos MANGÓS IdealBody® diétás fehérje turmixporral. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Glutén- és laktózmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

9 190 Ft helyett8 271 Ft 16 Ft/g

Törlés

Glutén intolerancia

A gluténérzékenység annyiban hasonló a laktózérzékenységhez, hogy ez is egy viszonylag gyakori probléma. Részletes ismertetésének egy egész cikket szenteltünk, így most csak a legfontosabbakat foglalnánk össze.

A glutén bizonyos gabonafélékben található fehérje, ami intolerancia esetén a vékonybél nyálkahártyáját izgatja, tartja gyulladásban. Kezeletlen gluténintolerancia esetén a gyulladás krónikussá válhat, a bélbolyhok visszafejlődhetnek, ezáltal kevesebb lesz az emésztőenzim, aminek következtében más intoleranciák is kialakulhatnak. Megfelelő diéta betartásával viszont szerencsére tünetmentes életet élhetnek a gluténérzékeny emberek is.

Az IdealBody® kínálatából gluténérzékenyek számára a már említett kókuszos és natúr turmix mellett  a banános és a csokis turmixunkat is ajánljuk, hiszen ezek garantáltan gluténmentesek, így nem okoz panaszokat az ezekkel való diétázás. 

Csak gluténmentes termékeink:
-10%

BANÁN ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is az egzotikusan lágy BANÁN ízű IdealBody® turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

9 190 Ft helyett8 271 Ft 16 Ft/g

Törlés

CSOKI ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a legnagyobb közönségkedvenccel, a nugátos CSOKIS IdealBody® turmixszal, mely ízével minden édesszájúnak élvezetessé teszi a fogyókúrát. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés
Limitált Íz

SÓS KARAMELLA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a pikáns sós karamella ízű IdealBody turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

Hisztamin intolerancia

A hisztamin egy kémiai közvetítő anyag a testünkben, amit a szervezet is termel, de nagyrészt a táplálkozással visszük be. Hisztamin intolerancia akkor jelentkezik, ha szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy az ételben található hisztamint. Ilyenkor a megfelelő enzim hiánya miatt keringési problémák, az arc és nyak kivörösödése, szapora szívverés és hasi görcsök is jelentkezhetnek.

A hisztamin intolerancia szintén diétával, illetve súlyosabb esetben antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedésével kezelhető, és mindig szükséges szakember tanácsát kérni, ha felmerül ennek gyanúja.

Fruktóz érzékenység

A fruktóz érzékenység, mint a neve is mutatja, a gyümölcscukorra adott helytelen immunválasz. Fruktózérzékenység esetén a gyümölcscukor nem szívódik fel teljesen, ami a laktózhoz hasonlóan erjedésnek indul a vastagbélben. 

A fruktóz intolerancia meglepően sokakat érint: egyes kutatások szerint akár az emberek 35%-a is küzdhet ezzel a problémával. Ha tehát puffadást, hasmenést, hasi görcsöket tapasztalsz a gyümölcsök elfogyasztása után, kezdj el gyanakodni, hogy ez áll a hátterében!

Diétázás ételintolerancia mellett

Azok számára, akik valamilyen ételérzékenységgel küzdenek, a diétázás során az intolerancia mértékét is figyelembe kell venni. Akiknek az ételérzékenysége komolyabb fokú, mindenképpen ajánlott a kezelőorvosukkal is beszélni, mielőtt drasztikusan változtatnak a táplálkozásukon.

Akik viszont a hétköznapibbnak számító laktóz- vagy gluténétzékenységgel küzdenek, számukra összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a direkt mentes táplálkozással foglalkozó oldalunkon. Itt az alapvető információk mellett hasznos olvasnivalókat, és ajánlott termékeket is találhatnak, amikkel intolerancia mellett is lehetséges a turmix-diéta.

Ételintolerancia tünetei és okai

ételintolerancia tünetei

Mint láttuk, több fajta ételintolerancia létezik, ami a közös bennük, hogy egy adott emésztőenzim hiánya miatt a szervezet nem képes feldolgozni egyik vagy másik tápanyagot. 

Amilyen sokféle étel intolerancia létezik, a tünetek is olyan szerteágazóak lehetnek.  Az étel intolerancia leggyakoribb tünetei az emésztési problémák (hasmenés, felfújódás, székrekedés, hasi görcsök, hányinger, émelygés), de ezeken kívül számos más tünete van a betegségnek. 

Gyanakvásra adhatnak okot az ok nélküli ízületi fájdalom, meddőség, kimerültség, alvászavar, bőrpanaszok, sőt mint láttuk, akár a szívpanaszok is. Ha te is tapasztalod magadon ezeket a tüneteket, vagy bármilyen egyéb, nem megmagyarázható tünetet, akkor végeztess ételintolerancia tesztet!

Ételintolerancia teszt otthon és orvosnál

Ha azt gyanítod, hogy valamilyen ételintoleranciában szenvedsz, első körben magad is megpróbálhatod kideríteni, mi áll a háttérben. Ez alól egyetlen kivétel van: a hisztamin intolerancia teszt otthon nem ajánlott, mert ennek a tünetei nem tipikus emésztőrendszeri tünetek.

Ha más intoleranciára gyanakszol, figyeld meg tudatosan a táplálkozásod, és jegyezd föl, hogy milyen ételek elfogyasztása után jelentkeznek a panaszok! Ha megvan a gyanúsított, iktass ki minden azt az alapanyagot tartalmazó ételt az életedből pár napra. Most is tapasztalod a tüneteket? Ha nem, csinálj egy ellenpróbát: hozd vissza az adott alapanyagot az étkezésedbe, és figyeld meg, mi történik. Ha az elfogyasztott étel után ismét jelentkeznek a tünetek, akkor meg is van a tettes!

A patikákban már otthoni ételintolerancia teszt is kapható, ami egy csepp vérből képes kimutatni több tucat intoleranciára való hajlamot. Ám ha teljes bizonyosságot szeretnél, akkor mindenképp orvosi ételintolerancia vizsgálat szükséges a kimutatáshoz. Ezt már csak azért is javasoljuk, mert a kezelőorvosod diétás tanácsokat, tájékoztatást is tud adni, ami pontosabb és személyre szabottabb annál, mint amilyen információkat az interneten találnál. 

Addig is, míg eljutsz egy orvoshoz, a táplálkozási szokásaid megváltoztatásával, a gyanús élelmiszerek elhagyásával sokat tehetsz az állapotod javulásáért.

Mit tanultunk ebből?

Az ételintolerancia és az ételallergia nem ugyanaz. Az előbbi egy kelletlenséget okozó enzimhiány, az utóbbi akár életveszélyes is lehet. 

Ételintolerancia esetén az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni, és ezek az emésztetlen összetevők kellemetlen (legtöbbször emésztőrendszeri) tüneteket okoznak.

A tünetek jelentkezésének erőssége sokszor az elfogyasztott étel mennyiségétől függ, az intolerancia súlyosságának függvényében.

Az ételintolerancia kezelése, a tünetek enyhítése, megszüntetése megfelelő diétával, egészséges táplálkozással lehetséges. 

Speciális étrend betartásával általában gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlnak a kellemetlen tünetek, így az ételintoleranciával élő ember teljes, tünetmentes életet élhet.

Ételintolerancia mellett fontos, hogy a diétás étrend is illeszkedjen a speciális diétába. A diéta és intolerancia kapcsoláatával mi is foglalkozunk bővebben.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség