BLOG

Otthoni higiénés szabályok: minden, amit a megelőzésről tudnod kell

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A járványveszély mindek is szokatlan tartalmak felé tertel: megelőzésról szóló minisorozatot indítunk, amiben annak járunk utána, hogy teheted biztonságossá az otthonodat, mire figyelj ha ki kell menned az emberek közé, és hogy mi legyen a rutin hazaérkezés után.

Az elmúlt hetekben kis túlzással a csapból is az folyik, hogy mit kell tenni a koronavírus fertőzés elkerülésére, de még mindig sok félinformáció kering a neten és közszájon. Utánanéztünk, hogy mi a jelenlegi legjobb tudásunk szerinti ajánlás, és pontokba szedtük nektek. Ezeknek a szabályoknak a betartása idős, vagy alapbetegséggel rendelkezők esetében kiemelten fontos, az ő esetükben életet menthet. Fiatalok, és teljesen egészséges emberek számára a következő lista ajánlásokat fogalmaz meg.

Az alapok

Az alapvető információkkal valószínűleg mindannyian találkoztatok, de azért mi is leírjuk: maradjatok otthon! Ne látogasd idős, vagy krónikus beteg hozzátartozóidat! Ez a vírus elleni védekezés alfája és omegája. 
Ha belázasodsz vagy a betegség egyéb tüneteit tapasztalod magadon, NE MENJ ORVOSHOZ, maradj otthon, és telefonon vedd fel a kapcsolatot háziorvosoddal! Ő megmondhja mit kell tenni, hogy szükséged van-e orvosi segítségre.
Na de mit kell tenned otthon, és mit, ha mégis el kell hagynod a lakást? Lássuk!

Otthon

Az otthonod lesz a bázisod a következő hetekben, ezért fontos, hogy tiszta, kellemes, biztonságos helyet teremts, ahol jól érzed magad. Ehhez több apróságot is be kell tartanod.

  • Ha eddig nem volt, mostantól legyen otthoni ruhád és papucsod amiben nem mész ki. A postaládáig sem, és a szemetet levinni sem, a szomszéd nénihez sem élesztőért. Nevezz ki egy kényelmes szettet otthonra (ha ránk hallgatsz, olyat, amiben igazán jól érzed magad), és mostantól legyen ez az otthoni uniformisod. Váltócipő nélkül még a teraszra se menj ki, és ha el kell hagynod a lakást, mindig öltözz át utcai ruhába – de erről még lejjebb írunk.  
  • Kezdd az elvonulást egy alapos takarítással. Egyébként sem árt időnként egy ilyen kör, meg hát a tavaszi nagytakarítást is letudhatod egyből ha ügyes vagy. Fordíts különös figylemet a kilincsekre, szekrény fogantyúkra, ablak kilincsekre – ezeket fertőtlenítős ronggyal töröld át. ha nagyon belejöttél a takarításba, a függyönymosást is megcsinálhatod, ezen rengeteg baktérium, vírus és poratka képes megtapadni. 
  • Ha alapos voltál, akkor a következő hetekben elég lesz csak fenntartani ezt a tisztaságot, és esténként egy fertőtlenítő felmosást csinálni az előszobában. Szintén naponta ajánlott lefertőtleníteni a bejárati ajtó és a fürdőszoba-WC ajtó kilincseit, hiszen ezek a legpiszkosabb dolgok a lakásban. Nem kell ugyanakkor túlzásba esni és hipóban vagy domestosban áztatni a lakást. Egy pici a felmosóvízbe és egy pici a kilincstörlő rongyra bőven elég.

IdealBody®

  • Általánosan is igaz, de most különösen fontos, hogy soha ne feküdj az ágyra utcai ruhában! A ruhaneműn ugyanis napokig életképes a vírus, tehát boldogan eléldegél benne estéről estére, ha egyszer odakerült. 
  • Hogy erre esélye se legyen, minden este zuhanyozz le. Ha te a reggel fürdős típusba tartozol, akkor is válaszd most pár hétig az esti zuhanyzást is, hiszen így lehetsz benne biztos, hogy nem viszel nem kívánatos hálótársakat magaddal. Ha kimentél az utcára, akkor hajat is moss mindenképp, hiszen a hajon is remekül megtapadnak a kórokozók.
  • Cseréld sűrűbben a törölközőt, ágyneműt, konyharuhát, és mosd őket 60 fokon, akár fertőtlenítős mosószeradalékkal. A textilek ugyanis remek táptalajai a kórokozóknak.
  • Ha leviszed a szemetet, lemész a postaládáig, akkor is öltözz át, és amint visszaértél vedd is le a kinti ruhát. Igen, macerás, de kórházba kerülni még macerásabb. Amint felértél, kézmosás, ne kezd el előtte pakolászni semmit!
  • Gyakran moss kezet, akkor is ha otthon vagy. Ha kintről behozott árut pakolsz el, pénzhez vagy pénztárcához értél, utána mindig moss kezet. Ha bírja, a pénztárcádat is lefertőtlenítheted, hiszen ez valószínűleg még az életben nem tetted meg. 
  • Házhoz rendelt csomagok átvételekor szintén mostt kezet, ne beszélgess hosszan a futárral és lehetőleg ne utánvétes készpénzes fizetést válassz.
  • Apropó: a ferőtőlenítésből a mobiltelefon se maradjon ki! Ez egész nap a kezünkebn vagy, így az egyik legpiszkosabb tárgy a lakásban. Ere a célra tökéletes az alkoholos monitortisztító vagy szemüvegtisztító kendő.
  • Erősítsd az immunrendszered, szedj multivitamin készítményeket, C-vitamint, D-vitamint.

Ha elmész otthonról

  • Nulladik lépésként gondold át, hogy tényleg szükséges-e elhagynod a lakást, és ha igen, akkor öltözz át kinti ruhába. 
  • A szokásos pénztárca-kulcs-telefon hármas mellett azt is ellenőrizd, hogy legyen nálad maszk, kesztyű és/vagy kézfertőtlenítő. Igen, tudjuk mi is, hogy a sima orvosi vagy textil maszk nem véd a fertőzéstől, de a cseppeket felfogja, és abban is meggátol, hogy folyton az arcodhoz nyúlj. 
  • Ha teheted, a tömegközlekedés helyett sétálj, biciklizz vagy ülj autóba. inél kevesebb emberrel találkozol, annál jobb.
  • Ha forgalmasabb helyzre kell menned, húzz sapkát vagy tekerj kendőt a fejedre, ezzel is elejét veheted, hogy a hajszálak megtapadjanak a hajadon
  • Ha ki tudsz menni olyan helyre, ahol nem járnak emberek, például a kertes ház kertjébe, akkor tedd meg, a napfényre ilyenkor is szükségünk van.
  • Járványveszélyes időben ne egyél az utcán! A kezedről ugyanis rákerülhetnek a kórokozók az ételedre, arról nem is beszélve, hogy előbb-utóbb le fogod nyalni a kezed. Nem tehetsz róla, reflex.
  • Az autódra is ráfér egy alapos belső tisztítás: töröld át a műszerfalat fertőtlenítővel, porszívózd ki, és tisztítsd ki a kárpitokat. Rendszeresen töröld át az ajtónyitó kilincseket kívül és belül is.

És hogy mire figyelj az utcán, a boltban, emberek között, vagy hazaérkezés után? És hogy milyen óvintézkedéseket tettünk mi az IdealBody®-nál? Következő bejegyzésünkből azt is megtudhatod!

Következő rész:

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség