BLOG

Mit ehet a cukorbeteg, és mi az, amit nem?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mit ehet a cukorbeteg? – gyakran hangzik el a kérdés. A válasz: kellő odafigyelés mellett egy személyre szabott étrendet.

Napjainkban sokan küzdenek a cukorbetegség egyes típusaival vagy a diabétesz előszobájaként emlegetett inzulinrezisztenciával. Akár minket érintő probléma, akár a közvetlen környezetünkben vannak olyan személyek, akiknek meg kell birkózniuk az anyagcsere-problémából adódó nehézségekkel, egy biztos, hogy a következő kérdés így vagy úgy, de elhangzik: mit ehet a cukorbeteg, és mi az, amit nem?

A válaszadáskor és a téma tisztázásakor viszont nem elég egy táblázat– vagy listaszerű felsorolás az egyes élelmiszerekről, mert figyelembe kell venni, hogy minden cukorbetegnek személyre szabott étrendre van szüksége. Fontos, hogyha egyelőre a téma laikusaként olvasod ezeket a sorokat, mindig és minden esetben egyeztess dietetikussal, és csak a főbb csapásirányokat írd össze magadtól! Ezúttal az utóbbiak meghatározásában segítünk: összegyűjtöttük, hogy mit kell mindenképp tudnod a cukorbeteg étrend és a cukorbeteg diéta kialakításáról!

Az egészségmegőrző táplálkozás és a cukorbetegség kapcsolata

A táplálkozási szokások, illetve a rendszeres fizikai aktivitás szorosan összefonódik az ember egészségügyi állapotával. Épp ezért, bármilyen rendellenességgel állunk is szemben, egy kis mozgással és egy hatékony, kiegyensúlyozott étrend kialakításával számos krónikus betegség (például szív– és érrendszeri betegség, túlsúly) megelőzhető, javítható és kezelhető.

A cukorbeteg diéta alapjai gyakorlatilag egy az egyben megegyeznek az egészséges táplálkozás “szabályaival”, de persze, egy diabéteszes étrend összeállításával egy mérföldekkel komolyabb problémát kezelünk. Azért hoztuk csupán párhuzamba a kettő közti hasonlóságot, mert az irányelvek valóban megegyeznek. Mindkét esetben tisztában kell lenni azzal, hogy:

  • miből, mikor és mennyit kell fogyasztani,
  • ennek az állapotnak a maximalizálásához mennyit és milyen formában érdemes edzeni,
  • meg tudjuk határozni a tiltólistás összetevők helyetti alternatívákat,
  • nem utolsó sorban pedig azt is megértjük, hogy soha nem a teljes megfosztottság szolgálja a kívánt cél elérését.

Az 1-es és 2-es típusú diabétesz és az inzulinrezisztencia jelenlétekor annyival másabb még a helyzet, hogy meg kell akadályozni a drasztikus vércukor-ingadozást, és ezáltal kerülni kell minden olyan táplálékanyagot, ami ezt a problémát előidézheti!

cukorbeteg diéta

A diabétesz egyénre szabott étrendet követel

Cukorbetegség esetén az első lépéseket mindenképp dietetikus segítségével kell megtenni! Mivel a diabétesz nem gyógyítható probléma, hanem egy élethosszig tartó állapot, már az elején nagyon fontossá válik az alapok tisztázása. Egy jó szakember a megfelelő étrend összeállításához épp ezért nagyon sok szempontot figyelembe vesz, így minden esetben személyre szabott megoldást nyújt. Az egészséges diéta alapjainak meghatározásához a következő befolyásoló tényezőket mérlegeli:

  • a páciens személyes adatait: nemét, életkorát, magasságát és testsúlyát,
  • munkakörülményeit: nem mindegy, hogy a beteg fizikai– vagy ülőmunkát végez, de a műszakváltások miatt az étkezési rend időbeosztása is számottevő szempont,
  • az elmúlt egy-két év testsúlyingadozását és –változását,
  • az esetében felmerülő korábbi megbetegedéseket, örökletes, családban előforduló betegségeket,
  • étrend-kiegészítők és gyógyszerek használatát,
  • táplálékallergia vagy ételintolerancia jelenlétét,
  • és nem utolsó sorban szóba kerülnek az életmódbeli– és legfőképp ételkészítési szokások is.

Mindennek az alapja: fokozatosság és változatosság

Az egészséges étrend akkor válik kielégítővé és hatékonnyá, hogyha a drasztikus azonnal “mindent megfosztok magamtól” lépés nemhogy száműzésre kerül, de még csak gondolati síkon sem jelenik meg! Mindennek az alapja a fokozatosság és a sokféle módon történő táplálkozás, ami szerencsére a cukorbetegség során is pont annyira eszközölhető, mint egy átlagosnak tekinthető diéta betartásakor.

Mit ehet a cukorbeteg? Már mondjuk is!

Mit ehet a cukorbeteg?

A cukorbeteg étrend fogalmát sokan úgy keretezik a fejükben, mintha kizárólag megvonásokkal járna, pedig ez így önmagában nem igaz. Tény, hogy egy komoly betegség kezelését orvosoljuk vele, ezért sokkal nagyobb odafigyelést igényel, de szerencsére nagyszerű szakemberek segítenek abban, hogy minden diabéteszes teljeskörűen élhesse az életét.

Mire kell tehát elsősorban odafigyelni? A glikémiás indexre. Ennek értelmében, amit biztosan el kell kerülni mind a diabéteszeseknek – de egyébként az egészségtudatosságra törekvő embereknek is –, azok az olyan táplálékforrások, amik nagyon hirtelen emelik meg és turbózzák fel a vércukorszintet – ilyennek számít minden gyorsan felszívódó szénhidrát.

Helyettük az úgynevezett alacsony glikémiás indexű ételeket – tehát magától értetődően – a lassú felszívódású szénhidrátokat kell előtérbe helyezni, amiket másnéven vércukorcsökkentő ételekként is számon tartunk. (Gyakorlatilag azok közül az ételek közül, amik a GI index nullától százig terjedő skáláján belül az ötvenes érték alatt állnak, bármelyik beilleszthető a diabetikus étrendbe.)

Ide tartozik/tartoznak például a(z):

  • legtöbb zöldségtípus – különös tekintettel a tökfélékre, uborkára, paradicsomra, spárgára stb.
  • összes sovány hús, mint például a csirke, a hal,
  • korpás müzli, a lencse, a bab, de a gyümölcscukor is,
  • teljes kiőrlésű gabonák, és a belőlük készített ételek, amilyennek a rozskenyér vagy a durum tészta is számít, 
  • tejtermékek közül a kefir és a joghurt,
  • a kölesfélék.

A cukorbeteg-diéta tiltólistájáról röviden

Mindezzel szemben, ami biztosan tiltólistás lesz a cukorbetegek számára az nem más, mint a fehér finomított lisztből készült termékek (fehér kenyerek, péksütemények stb.), na és persze a hagyományosan cukrozott ételek és italok.

A korábban említettek szinte maguktól értetődnek, de vannak olyan tápanyagforrások is, amik nem ennyire triviálisak. Hiába, hogy alapjaiban véve a gyümölcscukor egészségesnek számít, némelyik gyümölcs pont olyan magas vércukorszintet eredményez, ami a diabéteszes számára komoly problémát okoz. A teljesség igénye nélkül itt kell megemlíteni a különböző aszalványokat (pl.: mazsola, aszalt füge), a legtöbb délen termelt gyümölcsöt (pl.: ananász, mangó, banán), a dinnyéket és sajnos még a kiwit és a szőlőt is.

Az egészséges étkezés és a cukorbeteg étkezés 5 aranyszabálya

cukorbeteg táplálkozás

1. Törekedj változatosságra! A mindennapos étkezéseidbe folyamatosan illeszd be és variáld a keményítőtartalmú élelmiszereket (kenyér, gabonafélék stb.), a megfelelő zöldségeket-gyümölcsöket, kis mennyiségben a zsírszegény húsokat és tejtermékeket!
2. Válaszd ki a legjobb minőségű, ételkészítésre alkalmas zsiradékot! Az állati eredetű és a növényi eredetű zsiradék energiatartalma közel azonos, ezért mindkettőt mértékkel kell fogyasztani! A minőség viszont sokat számít, a repce– vagy az olívaolaj tuti befutó!
3. Figyelj oda a napi étrend időbeosztására! A megszokott bőséges és egyben háromalkalmas felosztás helyett, kövesd inkább az öt kisebb adag fogyasztásának szabályát! Így garantáltan kiegyensúlyozottabbá válnak az étkezési szokásaid, és az emésztő rendszered is hálás lesz!
4. Az étrended mindig tartalmazza a lassú felszívódású szénhidrátokat, mert ezek a tápanyagforrások járulnak hozzá leginkább a vércukorszint stabilitásához!
5. Bizonytalanság esetén, mindig keress fel egy számodra megbízható szakembert! Utaltunk már az egyedi esetekre, de nem győzzük hangsúlyozni: mindenki szervezete más, mindenkinek más diétakombinációra lesz szüksége. Épp ezért az általános igazságon túl, ha bármivel kapcsolatban további kérdésed akad, kizárólag dietetikussal egyeztess!

Finom receptötletek cukorbetegek számára

Az IdealBody® kollégáiként elhivatottan keressük azokat a lehetőségeket, amikkel segíteni tudjuk a cukorbetegségben és a különböző ételintoleranciában küszküdők változatos étkezését. Szakácskönyvünket és mintaétrendjeinket is úgy állítottuk össze, hogy bár nem kifejezetten cukorbeteg diétához készültek, ám cukorbetegség mellett is fogyasztható ételeket tartalmaznak. Receptjeink mellett minden kiadványunkban feltüntetjük nem csak a kalóriaértéket, hanem a pontos szénhidrát tartalmat is, így mindenki könnyen eldöntheti, hogy az ő étrendjébe milyen formában fér bele az adott fogás. 

Ajánlatunk

Szakácskönyv: Diétás receptek, izgalmas ízek

60 reggeli és ebéd recepttel

Ízletest és diétásat enni minden fogyókúrázó álma – és szerencsére a megfelelő receptekkel nagyon is lehetséges. Első saját szakácskönyvünkben 60 recepten keresztül mutatjuk meg, hogy a jó diéta nem jár koplalással, hanem úgy járul hozzá az egészségesebb életmód kialakításához, hogy közben még finomabbakat eszünk, mint előtte.

4 500 Ft

Törlés

A Diétás receptek, izgalmas ízek szakácskönyv mellett összeállítottunk kettő olyan innovatív mintaétrendet, amiknek tartalma a “mindenki számára bátran fogyasztható” ételek receptjeit tartalmazzák!

Unod a megszokottat? Pikáns ízekre, egyszerű, fantáziadús és gyors javaslatokra vágysz?  Szerezd be a komplett menüötleteket tartalmazó vegetáriánus– és/vagy nyári mintaétrendünkról szóló kisokost, amikben ilyen, és ehhez hasonló inspiratív lehetőségeket találsz majd! 

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség