BLOG

2-es típusú kollagén: miben van és mire jó?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A 2-es típusú kollagén az egyik legfontosabb kollagén a több, mint 20-féle kollagén közül. Vajon miben különbözik a többitől? Miért hasznos a 2 es típusú kollagén fogyasztása?

Valószínűleg rengetegszer hallottál már arról, hogy a kollagén segít fiatalosnak maradni. Pedig a kollagén ennél jóval több előnnyel rendelkezik. A kollagén az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérjék közé tartozik. Szerves részét képezi testünk megannyi alkotóelemének, például a bőrnek, a kötőszövetnek, a körömnek és a hajnak. De mitől olyan különleges a kollagén 2-es típusa?

2-es típusú kollagén a porcok fő összetevője

Összesen 28 féle kollagén létezik, és ezeket típusokba sorolják. Mindegyik kollagén típus más szerkezetű és különféle szerepet töltenek be. Az öt legfontosabb kollagén típus közül kiemelkedik az 1-es, a 2-es kollagén és a 3-as. Az I-es típusú kollagén teszi ki az emberi szervezetben található kollagének 90%-át. Megtalálható a bőrben, az inakban és a csontokban egyaránt. A II-es típusú kollagén a porcok fő összetevője, ezért gyakran használják az ízületi kopások gyógyításban. A III-as típusú kollagén az I-es típusú kollagénnel együtt a bőrben, az izmokban és a csontokban található meg.

II-es típusú kollagén, ha fáj, ha recseg!

Mivel a 2-es típusú kollagén elsősorban a porcokban található, akkor segít, ha ízületi fájdalmak gyötörnek. Tévhit azonban, hogy az ízületi betegségek csak az időseket érintik. Ízületi problémák már fiatalon, aktív sportolás vagy az ízületeket érintő betegségek mellett is kialakulhatnak.

Már a 90-es évek végén kimutatták, hogy a II-es típusú kollagén szedése jelentősen csökkenti az ízületi kopást. Sőt, azt is alátámasztották, hogy segít visszaépíteni a már kopott ízületeket, miközben érezhetően csökkenti a fájdalmakat. Az II-es típusú kollagén tehát nem csak megelőzi a porckopást, de enyhíti is a már meglévő panaszokat. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért a reumás ízületi gyulladások gyógyításában is használják. Nem kell tehát beletörődni a recsegő, ropogó ízületekbe! Nem kell fájdalommal járnia egy olyan hétköznapi mozdulatnak, mint a felállás egy székből! Segít megtartani vagy visszanyerni az ízületek rugalmasságát, és vele együtt a mozgás szabadságát.

Hogyan válassz kollagént?

Amikor meghozod a döntést, hogy kollagénnel támogatod a tested, több szempontot is érdemes szem előtt tartani. Például, hogy milyen forrásból származik a kollagén. Legyen szó csontokról, bőrről, patákról vagy halpikkelyekről, érdemes mindig a prémium minőséget választani. Az ízületeket támogató 2-es collagen marhából vagy csirkéből készül.

A kollagén kiszerelése is lényeges, hiszen a kollagén kapszula, por, ital vagy zselékapszula formájában is beszerezhető. Sokszor ezek a készítmények nem csak kollagént, hanem vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Az olyan összetevők, mint például C-vitamin vagy cink, segítik a kollagén szintézist, azaz a kollagén beépülését.

Amennyiben a II-es típusú kollagén pótlását fontolgatod, két fő típus közül választhatsz. A kiváló felszívódású, hidrolizált 2-es típusú kollagén peptid és a nem denaturált kollagén is a javadra válhat. A hidrolizált változat különösen előnyös! A hidrolízis során ugyanis a kollagén szálak kisebb aminosavláncokká, azaz kollagén peptidekké bomlanak. Ez pedig megkönnyíti a szervezet számára a felszívódást és hasznosulást.

A prémium minőségű Málnás Kollagén Komplex italporban a hidrolizált kollagén peptidek 2 es típusú és 1-es típusú formában is megtalálhatók! Így egyszerre gondoskodik bőröd szépségéről és az ízületeid egészségéről.

A 2-es típusú kollagén peptidek hatékonyan kezelik az ízületi kopásokat.

Mikortól szedd a 2-es típusú kollagént?

Bármilyen jó genetikát is örököltünk, nem lehet illúziókba ringatni magunkat. Bár a szervezetünk nap, mint nap igyekszik újratermelni a kollagént a szervezetünkben, 25 év felett évről-évre csökken a szintje. Ez a folyamat sajnos nem visszafordítható. Ha nem teszünk ellene semmit, akkor 50 éves korunkra teljesen le is állhat a kollagén termelődése a testünkben. Az egyhangú és tápanyaghiányos étkezés erre rátehet még egy lapáttal.

De akkor mi a megoldás?

Kezdd el a 2-es típusú kollagén fogyasztását a 20-as éveidben! Ha már túllépted ezt a kort, akkor akár ma! Jobb előre gondolkodni és tudatosan élni, mint később szembesülni a komolyabb problémákkal. 

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség