BLOG

Egészséges életmód kialakítása és megőrzése 3 pontban

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Az egészséges életmódról szinte mindenkinek megvan a véleménye. Egyesek a tiszta táplálkozásban, mások a napi mozgásban, és van, aki a testi-lelki harmóniában találja meg az egészséges élet legfontosabb elemeit. Melyik út a legjobb, és hogyan élhetsz egészségesen diéta alatt is? Lássuk, hogyan kerülhető el az egészségtelen életmód csapdája!

Talán te is hallottad már a mondást, miszerint “aki nem fordít minden nap egy kis időt az egészségére, egy nap nagyon sok időt fog fordítani a betegségére.” Szabó Gyuri bácsi szavai nagyon igazak, hiszen az egészség az egyik legfontosabb kincsünk, amit akkor tanulunk meg igazán értékelni, amikor elveszítjük azt. Szerencsére azonban az egészséges életmód megőrzése nem is olyan bonyolult, mint hinnéd!

Az egészséges életmód alapjai

Az egészséges életmód szakemberek szerint 3 kulcsfontosságú tényezőből áll. Ez a táplálkozás, a mozgás és a pihenés. Ha úgy érzed, ezt már hallottad valahol, akkor igazad van: ezek bizony pontosan azok a tényezők, amik az ideális formánk kialakításához és megőrzéséhez is fontosak, így a diéta szempontjából többször foglalkoztunk már ezekkel a tényezőkkel.

1. Az egészséges élet első alappilére az egészséges táplálkozás

A táplálkozással kapcsolatban rengeteg tévhit él a fejekben, “köszönhetően” az újabbnál újabb étkezési divatoknak, csodadiétáknak. Pedig az egészséges táplálkozás lényege egyszerű: hasznos tápanyagokkal látjuk el a testünket. Az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, alapvetően befolyásolja a testünk egészségi állapotát.

Testünk legfontosabb építőkövei a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok, az úgynevezett makrotápanyagok, ám az egészségtudatos táplálkozáshoz arra is figyelnünk kell, hogy mennyi rostot és mikrotápanyagot (nyomelemeket, vitaminokat és ásványi anyagokat) tartalmaznak ételeink.

Egészséges étrend összeállítása: a fehérjék

A fehérjékből épülnek fel a sejtjeink, ez izmaink fő építőanyaga, és több hormon is szintén fehérjéből áll. A bevitt fehérje hasznosságát az úgynevezett biológiai érték mutatja, ez jelzi, hogy egy adott táplálék fehérjéinek hány százalékát tudja szervezetünk saját fehérjéinek felépítésére felhasználni. Például a tojás és az anyatej biológiai értéke 100, tehát teljes mértékben hasznosulnak szervezetünkben. A különböző fehérjekészítményeken gyakran találkozhatunk 100 fölötti értékkel, az IdealBody® étkezéshelyettesítő turmixpor biológiai értéke pedig átlagosan 160.

Ajánlatunk
Limitált Íz

SÓS KARAMELLA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a pikáns sós karamella ízű IdealBody turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

Szénhidrátok: az egészségtudatos táplálkozás ellenségei?

A diétázók körében a szénhidrát az utóbbi években közellenség lett, pedig erre a tápanyagra is szükségünk van. A szénhidrát az egészséges táplálkozás egyik fő összetevője, hiszen ezek a legalapvetőbb energiaforrásaink. Az viszont tényleg nem mindegy, hogy milyen formában és milyen mennyiségben fogyasztjuk.

A szénhidrátokon belül két nagy csoportot különböztetünk meg: az egyszerű szénhidrátok (pl. szőlőcukor, édességek, cukros üdítőitalok, fehér lisztes termékek) gyorsan megemelik a vércukorszintet, ezért kerüld ezek fogyasztását, míg az összetett szénhidrátok (pl. zöldségek, teljes értékű gabonák, köles, hajdina), nem terhelik meg olyan mértékben a vércukorszintet. Törekedj rá, hogy az elfogyasztott szénhidrát ilyen összetett szénhidrát legyen!

Zsírok és olajok, az egészséges étkezés harmadik alappilére

A zsírok szintén nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, ám itt is oda kell figyelni, hogy mennyit és milyen forrásból veszünk magunkhoz. Magas kalóriatartalmuk miatt könnyen súlygyarapodáshoz vezet a fogyasztásuk, ám sok vitamin nem tud megfelelően felszívódni, ha nem veszünk magunkhoz minimális mennyiséget ebből a makrotápanyagból az egészséges napi étrend részeként.

Ha téged is érdekel az egészséges táplálkozás étrend, blogunkat böngészve részletesebben is megismerheted az egészséges és diétás étrend kialakítását, mutatunk egészéges reggeli recepteket, összegyűjtöttük egészéges ebéd és vacsora ötleteinket, valamint írtunk az egészséges étrend táblázat azon összetevőiről is, amik a diétás céljaidait is támogatják.

2. Az egészséges életmód második alapköve, a mozgás

Az egészséges életmód másik nélkülözhetetlen eleme a jóleső, rendszeres mozgás. Ha ismered az IdealBody diétás módszereinek lényegét, akkor tudod, hogy az ideális forma 80%-ban a táplálkozáson múlik, 20%-ban pedig a mozgás is hozzátesz a jó alakhoz és közérzethez. Emiatt az arány miatt szoktuk azt mondani, hogy a diéta sport nélkül is működik, ám az is igaz, hogy hozzátesz a legjobb formád eléréséhez.

Amikor az egészséges élet és a mozgás viszonyáról beszélünk, a lényeg nem azon van, hogy élsportolókat megszégyenítő edzéstervvel, heti ötször látogasd az edzőtermet, hanem hogy add meg önmagadnak azt a rendszeres átmozgatást, ami hosszútávon biztosítja a fizikai jóllétedet. A sport amellett, hogy kalóriát éget el, boldogsághormont termel, és az anyagcsere serkentésével hosszú távon is jó hatással van a testsúlyra.

Mit sportolj, ha az egészséges életmód a cél?

Az egészséges élet részét képező mozgás bármi lehet, amit te szívesen végzel. Az erősítés, saját testsúlyos edzés éppen úgy lehet egészséges mozgás, mint a különböző kardió gyakorlatok (futás, úszás). A legfontosabb szempont, hogy élvezd az edzést, és miközben feszegeted a saját teljesítőképességedet, figyelj tested jelzéseire is, ne hajtsd túl magad. Ha most vágsz bele a egészséges mozgás kialakításába, akkor nézd meg az otthoni edzéstervünket kezdőknek, ajánljuk lapos has edzéstervünket, de készítettünk kifejezetten női és férfi edzéstervet is számodra.

Egészséges élemód alapjai

 3. Pihenés, az egészséges életmód harmadik összetevője

Az egészséges életmód három összetevője közül a pihenés az, amire a legkevesebb figyelmet fordítunk. Pedig a pihenés fontos része az életünknek, mentálisan és fizikailag is. Hiába táplálkozol az előírások szerint és jársz el heti háromszor edzeni, ha stresszes, túlhajtott életet ész. A tartós stressz tönkre teheti a bélflórád, egy nehezebb időszakban sokan stresszevésbe menekülnek, és mivel a hormonjaink egy részére is hatással van a stressz, joggal nevezhetjük az egészségtelen életmód legfőbb elemének.

Tudjuk, hogy a stresszmentes élet sokszor csak álom, de törekedj rá, hogy meglegyen a napi 8 óra alvás és az az énidő, amikor egy kicsit kipihenheted magad. Ez  lehet negyed óra lefekvés előtt vagy a reggeli kávé mellé, és ha teheted, válassz hosszabb, aktív pihenést: kirándulást, sétát a természetben. Segítségképp pedig olvasd el írásunkat a lelki fáradtság legyőzésének praktikáiról, ami a tünetek mellett megoldást is mutat a harmonikusabb élet kialakítására.

Összefoglaló: Mit tanultunk az egészség megőrzése és az egészséges életmód kapcsolatáról?

Az egészséges életmód mindannyiunk számára kiemelten fontos kell legyen, hiszen az egészségünk visszaszerzése mindig nehezebb, mint annak megőrzése.

Az egészséges élet három fő összetevőből áll össze, ezek a megfelelő mozgás, a helyes táplálkozás és a pihenés.

Az egészséges táplálkozás mindig változatos és kiegyensúlyozott, ez adja egészségünk gerincét. A táplálkozást kiegészíthetjük vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel, ha pedig nincs időd megfelelő, egészséges ételeket készíteni, próbáld ki az IdealBody fehérjeturmixot, ami mindent tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírsavakat, rostot, 23 féle vitamint és ásványi anyagot.

A mozgás és a pihenés elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, ezek teszik teljessé az egészséges életet. 

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség