BLOG

Hízás okai: mitől szaladnak fel a kilók?

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A hízásnak rendszerint nem csak egyetlen oka van, ezért érdemes megvizsgálni minden fontos faktort, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét. A táplálkozáson kívül a stressz, a mozgásszegény életmód, és hormonális gondok is lehetnek a hirtelen hízás okai.

Ok vagy okozat? Ismerjük meg a hirtelen hízás okait!

A hízás okát nem mindig olyan egyszerű megállapítani, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a súlygyarapodás tükrözheti az életmódot, de egészségügyi problémát is jelezhet. Az indokolatlan hízás éppen ezért mindig figyelmet igényel, hiszen a rendellenes hízás akár komoly bajt is jelezhet.

Egészséges táplálkozással a gyors hízás ellen

Ha ismered az IdealBody diéták lényegét, esetleg olvastad korábbi cikkeinket, akkor találkozhattál már azzal a gondolattal, hogy a testsúly 80%-ban a táplálkozástól függ, csupán 20%-ban járul hozzá a testmozgás. Így tehát az, hogy mit és mennyit eszünk, létfontosságú szempont a hízás okainak feltárásakor.

Energiaegyensúly: a legfontosabb információ a gyors hízás okainak feltárásában

feltárásában

Az elfogyasztott étel ideális mennyisége nagyon sok mindentől függ. Más szükségletei vannak a nőknek és férfiaknak, a fiataloknak és időseknek, ülő munkát végzőknek és fizikai dolgozóknak. 

A számunkra megfelelő tápanyagmennyiség megállapításához jó, ha tisztában vagyunk az energiaegyensúly fogalmával. Az energiaegyensúly (tehát amikor nem hízunk és nem is fogyunk) azt jelenti, hogy az étkezések során felvett energia (bevitt táplálék) megegyezik a test életfolyamatainak fenntartásához szükséges energiaigény (alapanyagcsere) és fizikai energiaigény (mozgás) összegével.

A kalóriadeficit egyszerűen megfogalmazva az, amikor kevesebbet eszünk, mint amennyi a szervezetünknek kellene, a kalóriatöbblet pedig amikor a szükségleteinket meghaladó mennyiségű kalóriát viszünk be. 

Kalóriadeficit egészséges táplálkozással

Az energiaegyensúly elvéből kiindulva kalóriadeficit akkor alakul ki, ha 

  • kevesebb kalóriát fogyasztasz, mint amennyi a tested alapszükséglete,
  • vagy többet mozogsz ugyanannyi elfogyasztott kalória mellett. 

Fontos azonban, hogy ne koplalj, hiszen ez nem csak rossz közérzethez, fáradtsághoz és vitaminhiányhoz vezethet, hanem egyenes út a jojóhoz is. Az egészéges táplálkozásról számtalan cikket találsz a blogoldalunkon, írtunk például a fogyókúráról, ami egészséges és személyre szabott, olvashatsz fehérjeforrásokról az egészséges fogyásért és van magas fehérjetartalmú ételek listája súlyvesztéshez anyagunk is.

Hízás a semmitől? Figyelj a mozgás fontosságára!

A táplálkozás mellett a másik fő faktor, ami meghatározza a testsúlyunkat, az a mozgás. Két szempontból is fontos a rendszeres edzés beiktatása:

  • a sportolással kalóriát égetsz el, így ugyanannyi elfogyasztott étel mellett is kalóriadeficitbe kerülsz
  • a rendszeres edzés pörgeti az anyagcserét, ráadásul az izom fenntartása több energiát igényel a szervezettől, mint a zsírszövetek. 

Figyelj a fáradékonyságra! Ha azt érzed, nem bírod a mozgást, gondold át a táplálkozásodat, fogyassz tápanyagban gazdagabb ételeket és pihenj többet!

Hízás okai, amikre nem is gondolnál

Ha a táplálkozásoddal és a sportos életmóddal sincs problémád, mégis azt érzed, „meghíztam”, akkor valamilyen más ok áll a háttérben. Ez lehet életmódbeli tényező, például egy stresszes időszak, vagy akár valamilyen betegség is. 

Pihenés és stresszmentesség

Talán te is észrevetted már, hogy egy túlságosan rövid éjszaka után másnap farkaséhes vagy. A megfelelő pihenés hiányában a szervezet az elfogyasztott kalóriából próbálja pótolni azt az energiát, amit alvással nem tudott. A megfelelő regenerálódás hiánya tehát a hirtelen hízás oka is lehet.

A stressz szintén szerepelhet a folyamatos hízás okai között, hiszen a stresszhormon hatására növekszik az étvágy, bekapcsol a szervezetünk védekező, tartalékoló mechanizmusa, és megjelenik a stresszevés. A probléma természetesen nem azzal van, ha időnként stresszesebb napjaid vannak, de a tartós stressz számos egészségügyi problémát okozhat, sőt, még a hormonháztartásodat is felboríthatja.

Gyors hízás? Betegséget is jelezhet

Ha azt veszed észre, hogy a “látványos, gyors hízás 1 hét alatt”, vagy a “hirtelen hízás hasra” jelenség téged is érint, akkor kezdj el gyanakodni, hogy valamilyen egészségügyi gond állhat a háttérben. A gyors hízás oka lehet hormonális hízás vagy valamilyen betegség is, ami orvosi kivizsgálást igényel. Lássuk a leggyakoribb tényezőket, amik a hirtelen hízás okai lehetnek:

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés az egyik leggyakoribb hormonális ok, ami az indokolatlan hízás mögött állhat. Ilyenkor az anyagcsere lelassul, így a hízás gyorsan megjelenik. Gyanakodj, hogy pajzsmirigy probléma áll a háttérben, ha a hirtelen hízás mellett fáradékony, aluszékony is vagy. Szerencsére hormonpótlással jól kezelhető ez az állapot, és így a hízás is. 

Policisztás ovárium szindróma

A PCOS elsősorban nőgyógyászati problémaként ismert,  pedig az egész hormonháztartást befolyásolja. A felborult hormonháztartás hatására kísérő tünetként növekszik a hasi zsír mennyisége, ráadásul egy önmagát súlyosbító ördögi körbe löki a szervezetet. Nem csak a hormonzavar okozza a hízást, hanem a hízás is hormonzavart. 

Perimenopauza

A menopauza jól ismert az anyagcsere lelassulásáról, és így a megszaporodó kilókról, de azt tudtad, hogy évekkel korábban megjelenhet az úgynevezett perimenopauza? Ez akár már a nők negyvenes éveiben elkezdődhet, és az ösztrogénszint váltakozásával járhat, ami súlynövekedést okozhat. Ha a hízás mellett rendszertelenné vált a menzeszed, esetleg hőhullámokat, hangulatingadozást tapasztalsz, érdemes konzultálni a nőgyógyászoddal. 

Gyógyszer mellékhatás

A súlygyarapodást kívülről bevitt hormontartalmú gyógyszerek is okozhatják, például egyes szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok, fogamzásgátlók. Ha arra gyanakszol, hogy egy új gyógyszer okozza a súlygyarapodást, akkor beszélj az orvosoddal, hogy mivel tudnátok helyettesíteni az adott készítményt. A gyógyszer szedését azonban orvosi javaslat nélkül ne hagyd abba, hiszen nem véletlenül írták fel. A karcsú forma nem lehet fontosabb szempont az egészségnél!

Mit tanultunk a hirtelen hízás okairól?

A gyors fogyás mellett a rendellenes hízás is olyan tünet, aminek érdemes utánajárni

A hízás okai lehetnek életmódbeli tényezők (helytelen táplálkozás, kevés mozgás, stresszes időszak) és egészségügyi okok is.

Ahhoz, hogy eredményesen tudj tenni a hízás ellen, először ezt az okot kell megtalálni, akár orvosi segítséggel. 

Ha megvan az ok, és olyasmi áll a hízás hátterében, amit életmódváltással könnyen orvosolhatsz, akkor gyere, csatlakozz diétázóinkhoz Facebook zárt csoportunkba!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség