BLOG

Laktató diétás és kalóriaszegény ételek listája: íme a 3 kedvenc receptünk

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Ha diétázásról van szó, a mai napig sokaknak az éhség, az íztelen ételek és a rengeteg tiltó szabály jut eszébe. Pedig kalóriaszegény étrend mellett is lehet jókat enni, amit sok recepttel bizonyítottunk már mi magunk is. Lássuk a legjobb laktató diétás ételek listáját és a diétás hétköznapi ételek közös tulajdonságait!

Kalóriaszegény ételek vs. koplalás

Egy valamit már most le kell szögeznünk: a diéta nem a koplalásról szól. Nem azért, mert éhezni rossz érzés (ami persze igaz), hanem mert az extrém kevés táplálék súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, hiszen a tested a legalapvetőbb tápanyagokat sem kapja meg.

Így hat a testedre az éhezés

Testünk az éhezés átvészelésére egy állandó tárolórendszert működtet: a zsírszövetet, ezért elsőre jó ötletnek tűnhet a koplalás. Ám ha megértjük a szervezet működését, hamar kiderül, hogy óriási hibát követ el, aki éhezteti magát. Amikor ugyanis drasztikus energiamegvonással járó fogyókúrát tartunk, akkor a szervezetünk nemcsak a zsírszöveteket, hanem az izmokat is elkezdi leépíteni, hiszen az izmok elbontásából könnyen nyerhető energia. 

Ez az éhezéses folyamat egyúttal lelassítja az anyagcserét is, így amikor a test újra táplálékhoz jut, már nem lenne szüksége a diéta előtt megszokott tápanyagmennyiségre. Amikor a koplalás után visszatérsz a megszokott táplálkozási szokásaidhoz, a tested elkezd felkészülni a következő éhezéses időszakra, tehát feltölti a zsírtartalékaidat. Ennek a rendszernek köszönhető, hogy az ember akár hónapokig is túléli az alultápláltságot, éhezést, és ennek köszönhető a jojó effektus is.

Több étel = hízlaló étrend? Koplalás helyett laktató diétás ételek

A koplalás tehát nem megoldás, de azt gondoltad volna, hogy akár még többet is ehetsz, mint korábban, ha laktató diétás ételek közül választasz, mégis fogyni fogsz?

A lényeg ugyanis a kalóriabevitel, a nem hízlaló ételek előtérbe helyezése. 

Ennek kulcsa a különböző ételek kalóriatartalmában és telítőképességében rejlik. Megközelítőleg ugyanannyi kalória van nagy egy tábla tejcsokiban és két nagyobbacska fej káposztában, mégis az előbbitől egy-két óra múlva éhes leszel, az utóbbit pedig akár egész nap elrágcsálhatnád, mire elfogy. 

A diétás hétköznapi ételek 5 tulajdonság

A diétás ételek, kalóriaszegény étrend nagyon jól körülhatárolható pár szempont alapján, amik meghatározzák, hogy az adott étel beilleszthető-e a laktató diétás ételek csoportjába. Ennek meghatározásához az öt fő szempontot tarts szem előtt:

  • Nagy tápérték, tehát mennyire laktató az adott étel 
  • Alacsony kalóriatartalom
  • Lassú felszívódás
  • Anyagcsere gyorsító hatás
  • Nehezen raktározódó, fehérjében gazdag összetétel

Magas fehérjetartalom, a laktató diétás ételek alapja

A diétás ételek egyik legfontosabb hasonlósága, hogy megemelt fehérjetartalommal rendelkeznek. A fehérje azért fontos, mert a fenti szempontok közül több kritériumnak is megfelel: 

  • Laktató, növeli a teltségérzetet.
  • Nehezebben raktározódik el zsír formájában.
  • Segít megvédeni az izmokat, így elsősorban nem az izmokból, hanem zsírból fogysz – tehát segít a jojó effektus elkerülésében is. 

Laktató kalóriaszegény ételek: a 3 legjobb recept

A fenti szempontoknak megfelelő, laktató, kalóriaszegény receptet rengeteget találhatsz szakácskönyvünkben, valamint tematikus mintaétrendjeinkben is. Van vegetáriánus, téli és nyári étrendünk, de most mutatunk 3 ingyenesen elérhető példát a laktató diétás ételek és hétköznapi ebédek közül. 

Különleges rakott kel

Diétás rakott kel receptünk az egyszerű diétás ételek királynője, ráadásul egy adagja csak 450 kalória, mégis hosszú időre biztosítja a jóllakottságot. A kelkáposzta mellett füstölt hússal és tejföllel készült recept fehérjében gazdag, szénhidrátszegény összetétele szinte garancia, hogy a laktató kalóriaszegény ételek között dobogós helye lesz nálad is.

Receptek Különleges rakott kel Különleges rakott kel Különleges rakott kel

Diétás rakott kel receptünk egy adagja csak 450 kalória, így akár egy diétás desszert is belefér az ebédre megszabott 600 kalóriás keretbe.

#diétás ebéd #gluténmentes receptek #diabetikus ételek #diétás főétel

Omlós marhaszelet spárgával, rizs körettel

Ha létezik olyan a diétás hétköznapi ételek között, amit még a férfiak is szívesen fogyasztanak, ez a marhaszelet az! A fehérjetartalmat a marhahús biztosítja, a telítő és anyagcsere fokozó rostbevitelt a spárga adja, az ízvilágról pedig a citromos-olívás-vajas hozzávalók gondoskodnak.

Receptek Omlós marhaszelet spárgával, rizs körettel Omlós marhaszelet spárgával, rizs körettel Omlós marhaszelet spárgával, rizs körettel

Ízletes és omlós marhasült: igazi férfias fogás! Egy ilyen ebédre senki nem mondhatja, hogy a diéta csupán szenvedés lehet.

#diétás ebéd #gluténmentes receptek #diabetikus ételek #diétás főétel

Mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkini

Pikáns, ízletes, könnyű... ha már unod a diétás ételek egyhangúságát, ezt a mézes-mustáros receptet neked találtuk ki. A cukkinit csirkemellel töltjük, dijoni mustárból, curryből álló páccal tesszük ízletessé, a koronát pedig a tejszín, a mozzarella és a fokhagyma hármasa adja.

Receptek Mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkini Mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkini Mézes-mustáros-currys csirkével töltött cukkini

Pikáns, ízletes, könnyű... a nyár egyik nagy kedvence. Olyan finom, hogy bármennyit meg bírnánk enni belőle, de diéta alatt azért tartsuk be a 600 kalóriás adagokat. Fogyjunk eredményesen akár sport nélkül is, finom falatokkal! 

#diétás ebéd #diétás főétel

Laktató diétás ételek, ha nincs időd főzni

Azokon a napokon, amikor nem fér bele, hogy bevásárolj, főzz és elmosogass, próbáld ki a teljes étkezést helyettesítő, laktató, magas fehérjetartalmú leveseinket és turmixainkat, amik a diétás hétköznapi ételek tökéletes alternatívái. 

Olcsó diétás étrend fehérjében gazdag levesekkel

Az IdealBody® diétás krumplileves és az IdealBody® diétás currys zöldségleves minden kanállal közelebb visz az ideális alakodhoz. Ezek a levesek egy teljes étkezés kiváltására alkalmasak, hiszen ideális mennyiségben tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amire a szervezetnek a megfelelő működéshez és anyagcsere-folyamatokhoz szüksége van, elkészítésük mégis olyan egyszerű, mint bármelyik zacskós levesé. 

Leves ajánló
Készlethiány

IdealBody® diétás krumplileves

5 x 60 g diétás étkezéshelyettesítő levespor

Kerülj közelebb egy kanállal az ideális alakodhoz! Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, az IdealBody® új, krémesen sűrű krumplilevesével! Étkezéshelyettesítő levesünkkel végre éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat, ráadásul egyszerűen, 2 perc alatt elkészíthető. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. 

Az ősszel és a hideg idővel együtt térnek vissza a levesek; várható készletre kerülés: szeptember.

Más íz is érdekel? Válaszd a kedvezményes kiszerelést, irány a Leveskedvelő duó csomag, melyet Antioxidáns tablettával is kiegészítettünk!

5 450 Ft 18 Ft/g

Kedvenc Kedvenc
Törlés
Készlethiány

IdealBody® diétás currys zöldségleves

5 x 60 g diétás étkezéshelyettesítő levespor

Kerülj közelebb egy kanállal az ideális alakodhoz az IdealBody® új, sűrű és fűszeres zöldséglevesével! Étkezéshelyettesítő levesünkkel végre éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat, ráadásul egyszerűen, 2 perc alatt elkészíthető. A napi étrend egy részét helyettesítő levespor ideális diétához, vagy étkezések kiváltására! A levesben található minőségi fehérjék eltelítenek, így nem leszel éhes a diéta alatt, ráadásul rábírják a szervezetet a zsírraktárak lebontására az izom megtartása mellett. 

Az ősszel és a hideg idővel együtt térnek vissza a levesek; várható készletre kerülés: szeptember.

5 450 Ft 18 Ft/g

Kedvenc Kedvenc
Törlés

Fehérjeturmixok a koplalásmentes, változatos diétáért

A főként húson és zöldségen alapuló kalóriaszegény étrend könnyen megunható, ezért ha ránk hallgatsz, vacsora vagy reggeli helyett egy IdealBody® fehérjeturmixszal váltod ki az étkezést. Turmixaink olyan izgalmas ízben kaphatók, mint például a sós karamella, vagy a limitált kiadású Piña Colada turmix, és persze a klasszikusnak számító csoki-eper-vanília ízvilágot is megtalálod számos más lehetőség mellett. Ezek az édes turmixok segítenek, hogy még izgalmasabb és változatosabb legyen a diétád, miközben szintén minden szükséges tápanyagot tartalmaznak. 

Neked ajánlott turmixporok
Limitált Íz

SÓS KARAMELLA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a pikáns sós karamella ízű IdealBody turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

CSOKI ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is a legnagyobb közönségkedvenccel, a nugátos CSOKIS IdealBody® turmixszal, mely ízével minden édesszájúnak élvezetessé teszi a fogyókúrát. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

VANÍLIA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a klasszikus VANÍLIA ízű IdealBody® turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

Mit tanultunk a laktató diétás ételekről?

A kalóriaszegény étrend nem jelenti azt, hogy koplalni kell. Tápláló, de nem hízlaló ételek egész garmadája várja, hogy kipróbáld őket, ha az egészséges hízlaló ételek helyett keresel alternatívát.

A diétás hétköznapi ételek közös tulajdonsága, hogy magas tápértékkel és alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, lassú felszívódás és anyagcsere-felgyorsító hatás jellemzi őket, valamint hogy nehezen raktározódó, fehérjében gazdag összetételük van. 

A laktató kalóriaszegény ételek között rengeteg ízletes, változatos ételt találhatsz, amikor pedig nincs időd főzni, válassz diétás étkezéshelyettesítő leveseink vagy turmixaink közül!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség