BLOG

Mennyi kollagén kell naponta? Tippek a helyes adagolásért

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

A kollagén szervezetünk egyik legfontosabb építőköve, amiből az életkor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebbet termel. Mennyi kollagén kell naponta?

Mennyi kollagén kell naponta? Tippek a helyes adagolásért!

Bizonyos korig kiegyensúlyozott táplálkozással képes lehetsz elegendő kollagént termelni természetes úton, de az ízületek védelmére, az izomnövekedésért, illetve a bőröd és a hajad egészségének érdekében érdemes megfontolni egy jó minőségű, könnyen felszívódó kollagén szedését. Mennyi kollagén kell naponta, hogy igazán jól érezd magad a bőrödben?

  • Kinek és mennyi kollagén kell naponta, a kollagént meddig lehet szedni? 
  • Túl lehet-e adagolni a kollagént? 
  • Mennyi kollagént kell szedni sportolóként? 

Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, olvass tovább, ha kíváncsi lettél!
 

A kollagén hatása: mire jó a kollagén?


A kollagén egy olyan fehérje, amely az egészséges ízületekért és a bőr rugalmasságáért, feszességéért felelős. A csontokban, az izmokban és a vérben is megtalálható, a bőr háromnegyedét, míg a test fehérjéinek egyharmadát teszi ki. Ahogy öregszünk, a kollagén lebomlik, szervezetünk pedig egyre nehézkesebben tudja újratermelni, ezért is fordulnak sokan kollagén tartalmú kiegészítőkhöz.

A kollagén nem csak hasznos, hanem valójában elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Segít a bőr hidratáltságának fenntartásában és az ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapításában, emellett a véralvadást, a sebgyógyulást és az idegrendszer védelmét is támogatja.

Mennyi kollagén kell naponta bőrünk rugalmasságának megőrzéséhez?

Kollagén típusok

A kollagénnek eddig 28 típusát azonosították, amelyek közül az I-es, a II-es, a III-as típusok a leggyakoribbak az emberi szervezetben.

I-es típus

A szervezet kollagénjének 90%-át teszi ki, és a bőr, a csontok, az inak, a rostos porcok, a kötőszövet és a fogak szerkezetét biztosítja.

II-es típus

Az ízületeket párnázó rugalmas porcokban található.

III-as típus

Támogatja az izmok, szervek és artériák szerkezetét.

A bőr rugalmasságának és hidratáltságának megőrzéséért, a ráncok elleni küzdelemben, illetve hajkoronád dúsításában az I-es típusú kollagént tartalmazó kiegészítők lesznek a harcostársaid. Ízületi fájdalom és gyulladás esetén pedig válaszd a II-es típust. Az IdealBody kollagén termékek között megtalálhatod a bőrspecifikus, I-es típusú kollagént, hialuronsavat és elasztint tartalmazó folyékony kollagéneket, és a I. és II. típusú kollagént tartalmazó kollagén italport, így bármilyen problémára keresel megoldást, megtalálhatod a számodra tökéletes kollagént.

A kollagén fogyasztása: napi kollagén szükséglet

A napi kollagén bevitel rendkívül fontos — a hidrolizált kollagén pedig az egyik leggyakrabban használt kollagénfajta a táplálékkiegészítőkben, mivel könnyebben szívódik fel, mint a többi készítménytípus. Gyakran kapszula vagy por formájában árulják, ez utóbbit hideg és meleg italokhoz, levesekhez keverik, de a folyékony kollagén ital is népszerű megjelenési formája. 

Arról, hogy pontosan mennyi kollagén kell naponta, jelenleg hivatalos állásfoglalás nincs, azonban néhány kecsegtető eredményű tudományos vizsgálatra alapozva a következőket érdemes figyelembe vennie annak, aki szeretné feltölteni kollagén raktárait a szépségéért és aki aktív sportolás mellett pótolná ezt a rugalmas fehérjét.

Ennyi kollagén kell naponta: egy 2019-ben végzett kutatás alapján napi 2.500 mg és 15.000 mg közötti mennyiség egészséges és hatásos lehet. Más humán klinikai vizsgálatok rámutattak, hogy bizonyos esetekben akár 2.500-5.000 mg is elég lehet naponta, azonban a gyakorlati tapasztalatok és visszajelzések alapján napi 5-10.000 mg kollagént kell naponta fogyasztani annak, aki biztosra akar menni és mi is ezt javasoljuk. A nagyobb dózis semmiféle negatív hatással sem jár, ellenben biztosítja, hogy a kollagén az egyéni különbségek mellett is garantáltan kifejtse fiatalító, bőrszépítő hatását és az ízületek egészségét is javítsa. Sőt, az 5.000 mg feletti dózis erősítheti a csontokat, ami főleg a változó korban lévő hölgyek számára kedvező, ugyanis a hormonális változások miatt leginkább őket fenyegeti a csontritkulás veszélye.

Szintén biztató eredményeket hozott ez a 24 hetes vizsgálat, amiben atléták vettek részt. A sportolók napi 10.000 mg kollagént szedtek, s az ízületi fájdalommal küzdők egyértelműen pozitív változásról számoltak be a kontrollcsoporthoz képest.

Mennyi kollagént kell szedni sportolóként?

A napi kollagén szükséglet egyénenként változik, de alapvetően a sportolóknak jóval több táplálékra van szüksége, mint az átlag embereknek.

Számos kutatás készült arról, hogy a regenerálódás, a sérülések számának csökkentése érdekében mennyi kollagén kell naponta a sportolóknak.

  • A túlerőltetés miatt jelentkező ízületi fájdalmak csökkentésére 24 héten át szedett napi 10 gramm hidrolizált kollagén eredményesnek mutatkozott egy 2008-ban végzett vizsgálat szerint.
  • Az edzés utáni fájdalmak csökkentésére és a regenerálódás felgyorsítására használt napi 20 gramm hidrolizált kollagén 9 napon keresztül – 7 nappal edzés előtt és 2 nappal edzés után – hatásosnak bizonyult egy 2019-ben publikált kutatás során.

Ha az izomtömeg építése és a testösszetétel javítása a célod, a kollagén napi adagja 15 gramm körül lehet — ez a mennyiség már jó hiányt jelenthet.

IdealBody®

Mennyi kollagén kell naponta az egészséges bőrért?

A szervezet két aminosav - a glicin és a prolin - kombinálásával állítja elő a prokollagént, ami a kollagénképződés alapköve. Segítheted a szervezetedet e fontos fehérje előállításában, ha gondoskodsz arról, hogy C-vitaminból, illetve ásványi anyagokból a megfelelő mennyiséget kapja jó minőségű vitaminok és antioxidánsok szedése által.

Az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, ami a bőr kiszáradásához és a ráncok kialakulásához vezet. Számos tanulmány azonban kimutatta, hogy a kollagén peptidek vagy kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők segíthetnek lassítani a bőr öregedésének folyamatát. 

Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint például napi 3-10 gramm kollagén szedése átlagosan 69 napon keresztül a bőr rugalmasságának és hidratáltságának javulásához vezetett.

Napi kollagén szükséglet — összefoglalva

Tehát összefoglalva a lényeg:

  • A bőröd és a hajad egészségét szeretnéd felturbózni? Fogyassz napi 2,5-10 gramm kollagénpeptidet  8-12 héten keresztül
  • Ízületi gyulladás gyötör? Napi 10 gramm hidrolizált kollagén lehet az ideális adagod, de az eredmény eléréséhez legalább 5 hónapon át szedned kell ezt a mennyiséget. 
  •  2.500-15.000 mg kollagén egészséges és hatékonyan segíthet szebbé, fiatalosabbá varázsolni az egész testet
  • 5.000-10.000 mg kollagén kell naponta a hidratált bőrért és rugalmas ízületekért. A mi ajánlásunk 10.000 mg/nap, amit egészíts ki egyéb szépség vitaminokkal is,
  • 15.000 mg kollagén kell naponta az erősebb izmokért, ugyanis ekkora mennyiségű kollagén segíthet növelni az izomtömeget, tehát az aktívan sportolók számára már megfelelő lehet ez a mennyiség

Kollagénbevitel legjobb forrásai

A kollagénkiegészők több fajtája ismert, beleértve a zselatint, a nem-denaturált kollagént és a hidrolizált kollagént. A hidrolizált kollagén azért a legideálisabb forma, mert könnyen felszívódó darabokra, úgynevezett peptidekre bomlik.

Míg a fehérjék peptidek és aminosavak hosszú láncai, addig a peptidek rövid láncok, amelyeket a szervezet könnyebben képes feldolgozni. A hidrolizált kollagén szarvasmarhából, sertésből vagy halakból származik. 

Próbáld ki kollagénjeinket!

BARACK ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Feszes bőr, fiatalos kinézet bármilyen életkorban? Próbáld ki a barack ízű kollagén-hialuronsav-elasztin komplexet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés
Készlethiány

MÁLNÁS Kollagén Komplex italpor

300 g, 30 napra

Üdítően zamatos málna ízű kollagén italpor, több mint 9000 mg hidrolizált kollagénnel, hialuronsavval, acai bogyó és csipkebogyó kivonattal, hozzáadott vitaminokkal. Két különböző típusú kollagént tartalmaz a bőr szépségéért és az ízületek egészségéért.

8 499 Ft 24 Ft/g

Kedvenc Kedvenc
Törlés

LIME ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Kollagén-hialuronsav-elasztin mesterhármas a feszes, fiatalos bőrért. Lime ízű folyékony kollagén 9600 mg kollagénnel. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés
-15%

Collagen Cocktail Coffee arabica instant kávé kollagénnel

100 g / 30 adag (233 Ft / adag)

Magával ragadó ízvilág, kivételes kollagénes összetétel a kávé szerelmeseinek! 1500 mg kollagénnel, hialuronsavval és zöldkávé kivonattal. Megadja a reggeli lendületet és még a bőröd feszességéről is gondoskodik.

6 990 Ft helyett5 942 Ft 59 Ft/g

Törlés

GYÜMÖLCS ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Tegyél a feszes, fiatalos bőrért minden életkorban! Támogasd kollagén-hialuronsav-elasztin komplexszel bőrödet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

Kollagén adagolás, avagy túl lehet adagolni a kollagént?

A jelenlegi ismereteink szerint nem lehet és nem is tudod túladagolni a kollagént, akár még napi 30.000 mg mennyiség sem okoz semmilyen problémát. Hiszen a kollagén egy olyan fehérje, ami az emberi test 30%-ában előfordul, így számtalan helyen van rá szükség kezdve a bőrtől, az ízületeken keresztül egészen az izmokig. Ráadásul óriási mennyiséget kellene elfogyasztanod bármelyik táplálékkiegészítőből ahhoz, hogy túllépd a 30.000 mg-ot. Ekkora dózishoz kollagén italunkból legalább 3 mérőpohárnyit kellene felhörpintened.

Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy tartsd be a napi adagot, ami termékeink esetében 9-10 gramm között mozog. Ez a dózis garantáltan nem okoz semmilyen problémát és hatékonyan segíthet megfiatalítani a bőrödet, a biotinnal összedolgozva pedig dúsíthatja a hajadat és erősítheti körmeidet. A felszívódás javítása és a tested saját kollagén termelésének serkentése miatt minden termékünkbe tettünk C- és A-vitamint is (ezek egyben antioxidánsok, amik szintén bőrfiatalító hatásúak), illetve a hidratáltágért felelőst hialuronsavat. Folyékony kollagénjeink mesterhármas összetételét a rugalmasságot adó elasztin és a hámsejtek megújulását fokozó cink teszi még tökéletesebbé. 

A kollagént meddig lehet szedni?

Ha még csak most ismerkedsz a kollagénnel, kezdj bele egy 12 hetes kúrába! A változást kb. 4 után kezded majd észrevenni. A bőröd tapintása finomabb lehet, tömöttebbé válhat és feszesebb lehet.

Javasoljuk, hogy később – főleg az évek múlása miatt – folytasd a kúrát. A kollagént folyamatosan pótolni kell, mert idősebb korban már egyre kisebb mennyiségben termeli a szervezet. Ahogy abbahagyod a kollagén ital fogyasztását, a bőrödön és egész testeden is észre fogod venni a különbséget

Fiatalabb korban elég évi 2-3 kúra, de 40 felett a mindennapjaid részét kell, hogy képezze. Ebben a korban évente 1-2 hónap szünetet érdemes csak tartani, ha szeretnéd. A legtöbb elégedett kollagén fogyasztónk szinte állandóan issza, elmondásuk szerint rendkívül látványos a különbség fogyasztás alatti és a szünet időszaka között.

Hogyan válassz kollagén kiegészítőt?

Kollagén tartalmú étrendkiegészítőt ma már számtalan formában lehet kapni. Vannak tabletta, italpor és szirup formátumú termékek, a legkülönbözőbb hatóanyag tartalommal. A kiválasztásnál rengeteg szempontot figyelembe vehetsz, ezért segítségképp megosztjuk veled, mi mire figyeltünk oda, amikor megalkottuk kollagén italainkat. 

Az IdealBody Collagen Cocktail:

  • magas kollagén tartalommal rendelkezik (9600 mg kollagént tartalmaz),
  • magas tisztaságú, prémium hidrolizált kollagénből készül,
  • a benne lévő hialuronsavnak köszönhetően igazi szépségkoktél, 
  • a folyékony, bőrspecifikus kollagén italainkat elasztinnal is felturbóztuk a tökéletes bőrszépítő hatásért,
  • a málna ízű kollagén italporban található csipkebogyó kivonat, acai bogyó kivonat, C-, D-, K2 vitaminok segítik az immunrendszered működését és a hatóanyagok felszívódását,
  • mindegyik kollagénünknek mennyeien finom íze van, így garantáltan nem fogod elfelejteni "bevenni", sőt inkább a mértéktartás fog gondot okozni,
  • GMO mentes,
  • hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Tudj meg mindent az IdealBody Collagen Cocktail termékekről erre a linkre kattintva.

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség