BLOG

Súlyfelesleg: meghatározása, megelőzése és leadása

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Mi számít túl nagy súlyfeleslegnek és hogyan történik a súlyfelesleg leadása? Míg van, aki jelentős mennyiségű plusz kilóval is jól érzi magát a bőrében, mások már 2-3 extra kilónál a fogyáson gondolkoznak. Kinek van igaza, és mi tehetsz, ha te is szeretnél leadni pár kilót? Következik minden, amit tudni érdemes a súlyfeleslegről — egyetlen helyen.

Mielőtt belevágnánk a diétás tanácsokba, először érdemes tisztában lennünk azzal, hogy hivatalosan mi a kis súlyfelesleg és a nagy súlyfelesleg. Ebben a BMI nyújt számunkra segítséget. A testtömegindex a súlyunk és a magasságunk arányából határozza meg, hogy egészséges tartományban vagyunk-e. 25-ös BMI-ig számít valaki normál testalkatúnak, 30-ig túlsúlyosnak, e fölött pedig elhízottnak. Egy 175 cm magas ember ez alapján 76.6 kilogrammig normál testsúlyúnak számít, 92 kg-ig túlsúlyos, tehát kevés súlyfelesleg leadása már indokolt lehet, e fölött pedig már nagy súlyfeleslegről beszélhetünk. 

A nagy súlyfelesleg okai, következményei

A testsúly, tehát, hogy éppen mennyi súlyfelesleg van rajtam, számos tényezőtől függ. Befolyásolják az életmódbeli és táplálkozási szokások, a mozgás vagy annak hiány, egy stresszes, vagy kialvatlan időszak, és bizony a lelki stabilitás változása is. Az is egyedi, hogy kinek melyik a problémás területe, így a súlyfelesleg comb, has, csípő környékén is megjelenhet.

A súlyfelesleg fizikai okai

A plusz kilók leadása nem lehet sikeres a fizikai okok felderítése nélkül. Ha a cél a fogyás, vagy akár csak az egészséges életmód, először gondold végig a szokásaidat:

  • Mit és mennyit eszel?
  • Mozogsz-e heti 2-3 alkalommal?
  • Van-e valamilyen betegséged, ami befolyásolhatja a fogyókúrát?

Ha ezekkel tisztában vagy, az segít összeállítani a diétás étrendet, és a súlyvesztés is könnyebb lehet.

Súlyfelesleg lelki okai

Az extra súlyfelesleg hátterében sokszor olyan lelki okok állnak, amiket nem a dietetikus, hanem egy segítő szakember fog tudni orvosolni. A túlzott stressz például szükségtelen mennyiségű evésre késztet, ráadásul a stresszhormon a bevitt kalória raktározására is sarkallja a szervezetet. Ugyanígy rossz hatással van a testsúlyra a szorongás és a kialvatlanság is, amik mind megnehezíthetik még a kevés súlyfelesleg leadása iránti törekvéseinket is.

A súlyfelesleg leadása

A fogyás amilyen bonyolult, éppen olyan egyszerű is. Az energiaegyensúly elvéből kiindulva vagy fogyassz kevesebb kalóriát, mint amennyi a tested alapszükséglete, vagy mozogj többet ugyanannyi elfogyasztott kalória mellett. Az ördög ugyanakkor a részletekben rejlik. Ne koplalj, étkezz rendszeresen, fogyassz minőségi ételeket, változatos alapanyagokat, és kerüld az üres kalóriákat. A diéta sikere a főétkezések mellett a két étkezés között elcsipegetett falatokon és a folyékony kalóriákon is múlik. 

A megfelelő folyadékfogyasztás azért fontos, mert az agy sokszor éhséget jelez, amikor valójában szomjasak vagyunk.

Legfontosabb tápanyagunk diéta alatt: a fehérje

A fogyás kulcsa a megemelt fehérjebevitel, aminek három oka is van:

  • A fehérje laktató, növeli a teltségérzetet.
  • Nehezebben raktározódik el zsír formájában.
  • Segít megvédeni az izmokat, így elsősorban nem az izmokból, hanem zsírból fogysz.

A hiányzó fehérjemennyiség pótlására tökéletes valamilyen fehérjekészítmény, fehérjeturmix, mint például az IdealBody turmix, ami könnyen elkészíthető módon, változatos ízekben egészíti ki a diétád.

Ajánlatunk
Limitált Íz

SÓS KARAMELLA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a pikáns sós karamella ízű IdealBody turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

Gyakran ismételt kérdések

Ne aggódj, ha ezen a ponton még nem tiszta, pontosan mit kellene tenned hatalmas súlyfelesleg vagy terhesség utáni súlyfelesleg esetén. 2004 óta számos kérdést kaptunk már, és most összegyűjtöttük neked a legfontosabbakat.

Mi számít súlyfeleslegnek?

Mint írtuk, orvosi szempontból a BMI index az, ami meghatározza, hogy mi számít súlyfeleslegnek. A valóságban a súlyfelesleg meghatározása a BMI index által javasoltakból, a saját preferenciádból és amennyiben van valamilyen betegséged, az orvosod javaslata alapján áll össze. A lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben, és fitt, egészséges legyél.

Milyen kockázatokat rejt a nagy súlyfelesleg? 

Amikor az elhízás veszélyeiről beszélünk, nem csupán néhány plusz kilóról, és nem a nőiesen gömbölyded alakról van szó, hanem a lényeges, egészségügyi kockázatokat is hordozó elhízásról. Az elhízás ugyanis nem esztétikai kérdés, hanem krónikus betegség, ami további egészségügyi problémák okozója lehet. A krónikus elhízást hozták már összefüggésbe bizonyos típusú daganatokkal, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, csont- és ízületi betegségekkel és a stroke megnövekedett kockázatával is, ezért azt tanácsoljuk, próbálj meg az egészséges tartományon belül maradni.

Hogyan történjen a súlyfelesleg leadása? 

A jojó effektus elkerülése miatt fontos, hogy ne koplalj, ne válassz nagy energiamegvonással járó diétát. A jó fogyókúra semmilyen tápanyagot nem von meg teljesen, hanem kiegyensúlyozott módon, a szervezet igényeit figyelembe véve segít megszabadulni az extra kilóktól, így még a nagy súlyfelesleg leadása is önsanyargatás nélkül lehetséges.

Miként előzhető meg a mérsékelt súlyfelesleg felszedése?

Gyakran nem fordítunk figyelmet pár felkúszó kilóra, pedig a nagy súlyfelesleg is apránként, kilónként rakódik az emberre. Ezért nagyon fontos, hogy az extra súly leadása már akkor megkezdődjön, amikor még éppen csak észreveszed magadon a változást, ne várd meg, amíg plusz 30 kiló nyomja a lelkedet és a testedet.

Mit tanultunk ebből?

A súlyfelesleg első sorban egészségügyi, nem esztétikai kérdés, így a súlyleadás elsődleges szempontja saját jólléted megőrzése.

A fogyókúra nagy súlyfelesleg esetén is lehet sikeres, ha megfelelő, nem koplaláson alapuló diétát választasz.

Mivel diéta során kiemelten fontos a magas fehérjebevitel, nagy segítség lehet, ha a fehérjeszükséglet egy részét IdealBody fehérjeturmixszal pótolod. Ezzel nem csak változatossá teheted a fogyást, hanem szervezeted szükségleteit figyelembe véve szabadulhatsz meg a súlyfeleslegtől. 

Próbáld ki népszerű ízeinket, és tedd izgalmasabbá a diétád! 

Neked ajánlott turmixporok
Limitált Íz

SÓS KARAMELLA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

GLUTÉNMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a pikáns sós karamella ízű IdealBody turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer többszázezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála a jojó effektustól sem kell tartanod. Gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

VANÍLIA ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is, a klasszikus VANÍLIA ízű IdealBody® turmixszal, ami valódi különlegesség, egyedi ízvilágot képvisel. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés

CAPPUCCINO ízű IdealBody® diétás fehérje turmixpor

KOFFEINMENTES, 15 adag

Fogyj eredményesen, akár sport és életmódváltás nélkül is! Reggeli kávé nélkül neked sem indul jól a nap? Akkor a CAPPUCCINOS  IdealBody® turmixunkat pont neked találtuk ki. Az étkezéshelyettesítő turmix fogyókúránkkal éhezés nélkül is leadhatod a plusz kilókat. Ez a több mint 19 éve működő diétás módszer több százezer embernek segített már lefogyni, és egyedi összetételének hála, a jojó effektustól sem kell tartanod.

9 190 Ft 18 Ft/g

Törlés
BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség