BLOG

Miben van kollagén? 4+1 természetes kollagénforrás

IdealBody®

A cikk szerzõje:

IdealBody®

 

Rengetegen kíváncsiak arra, hogy miben van kollagén, mik a természetes kollagén források és melyek azok a fogások, amik fokozzák tested kollagén termelését. De miért is olyan fontos ez? Mert a bőr rugalmasságát adó fehérje a kollagén, amihez szükséged van az alapanyagra, azaz magára a kollagénre, és a kollagént felépítő aminosavak, azonban van még ezen felül néhány olyan anyag, amik szükségesek ahhoz, hogy a tested elő tudja állítani a kollagént.

25 éves kor után a kollagént szint természetes módon is csökken, de számos tényező gyorsítja a folyamatot. Nem csoda hát, hogy olyan sokan szeretnék tudni, hogy miben van kollagén. 

A kollagén szint csökkenését gyorsító hatások:

Tápanyagokban szegény étrend
Kollagént károsító ételek:
cukor
glutén
tej
alkohol
A nap UV-sugárzása
Dohányzás
Állandó stressz (és a stressz feldolgozásának hiánya)
Kialvatlanság, kimerültség
Testmozgás hiánya
Vegyszerek
A helytelen étkezés alatt a fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban szegény és cukorban, zsírban gazdag, feldolgozott ételekben gazdag étrendet értjük. 

A feldolgozott cukor és a különböző adalékanyagok, illetve az alkohol is roncsolja a bőrben megtalálható kollagént, ezáltal öregíti a bőrt. Ezért a sütemények, fehér liszt alapú tészták és pékáruk fogyasztásával sajnos gyorsítjuk az öregedési folyamatokat. 

A kollagént csak akkor tudja a szervezetünk előállítani, ha megvan hozzá az alapanyag. A fehérjék esetében ezek az építőkövek az aminosavak. A különböző fehérjékben pedig más-más aminosavakat találunk meg, ezért nem mindegy, hogy melyiket fogyasztod.

A kollagént 19-féle aminosav építi fel, melyek közül a hydroxyproline az, amelyik más fehérjében nem található meg. A 2. és 3. legfontosabb aminosav a prolin és glicin, melyek tipikusan a kollagén típusú fehérjékban fordulnak elő.

IdealBody®

4+1 természetes kollagénforrás 
Már égsz a vágytól, hogy végre megtudd, miben van kollagén. Lássunk a legjobb természetes kollagén forrásokat.

1. Húsleves, csontleves
A húsból, csontból, inakból, porcokból kifő a kollagén, amihez azonban 24-48 órára van szükség. Ezt terápiás csontlének is nevezzük. Minél több porcos, rágós részt tartalmaz a hús, annál több kollagént tartalmaz majd a levesünk. 1-2 hetente főzz egy jó nagy adaggal, egy részét fagyaszd le és naponta iszogasd.

Ha ezt nem találod annyira komfortosnak, a kollagén itallal igazán kényelmesen és élvezetesen is feltöltheted kollagén raktáraidat! Ráadásul nem csak kollagént tartalmaz, hanem elasztint, hialuronsavat és a kollagén termelést fokozó C- és A-vitamint, cinket és a hajat, körmöt erősítő biotint is. Választhatsz fincsi barackos, gyümölcsös és lime ízek közül!

KIPRÓBÁLOM A BŐRFESZESÍTŐ KOLLAGÉNEKET!

LIME ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Kollagén-hialuronsav-elasztin mesterhármas a feszes, fiatalos bőrért. Lime ízű folyékony kollagén 9600 mg kollagénnel. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

BARACK ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Feszes bőr, fiatalos kinézet bármilyen életkorban? Próbáld ki a barack ízű kollagén-hialuronsav-elasztin komplexet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

GYÜMÖLCS ízű COLLAGEN COCKTAIL komplex folyékony kollagén

500 ml, 9.600 mg kollagén/adag

Tegyél a feszes, fiatalos bőrért minden életkorban! Támogasd kollagén-hialuronsav-elasztin komplexszel bőrödet, és élvezd a mesterhármas hatást. DÍJNYERTES FORMULA!

8 490 Ft 17 Ft/ml

Törlés

2. Zselatin
A zselatin a kollagén főtt formája, ezért szinte teljesen ugyanazokból az anyagokból áll. 14 gramm tiszta zselatinban és kollagénben 12 gramm fehérjét tartalmaz. Az aminosav tartalmuk is hasonló. Amiben eltérhet a kollagén és a zselatin, az a forrás és a kinyerés módja. Ráadásul a zselatin készítmények gyakran tartalmaznak hozzáadott anyagokat, mint a cukor, ételfesték, mesterséges aromák, amik károsak lehetnek.

Ha mégis szeretnéd zselatinnal pótolni a kollagént, válassz tiszta, adalékanyagoktól mentes zselatint. Gazdagodhatsz vele leveleseket vagy bármilyen más ételbe is teheted.

3. Nagymamád kocsonyája
A kocsonya nem csak a bőröd teheti szebbé, de az ízületeid is rugalmasabbak lesznek, hiszen az egyik leggazdagabb természetes kollagén forrás. Tehát ha azt kérdezed, hogy miben van kollagén, akkor mi a kocsonyát fogjuk javasolni! Hiszen az állatok kollagénben leggazdagabb testrészeiből készül, mint a csülök, köröm, fül, farok és különböző bőrkedarabok. 

Oké, ez talán nem hangzik annyira jól, de hidd el, a végeredményben nem fogsz csalódni! 

Egyszerű az elkészítése, csupán jó pár óráig kell főzni és ha elég sót, borsot és fokhagymát teszel bele, egy igazán ízletes fogást készíthetsz magadnak, ami a nyári melegben is jól fog esni, hiszen a kocsonyát hidegen fogyasztják. Ha még zöldségekkel is felturbózod, akkor a rost és ásványianyag beviteledről is gondoskodsz.

4. Aszpikos ételek
Az aszpik eredetileg egy francia szó, a kocsonyához hasonlóan kollagéntartalmú anyag, ami készülhet zselatinból, de gyakran borjúlábból főzik. Sokszor használják hidegtálak tálalásakor, de bármilyen sós étel összetartására használható. Készíthetsz te is aszpikos zöldséget, adhatsz hozzá húst, tojást. 

+1 Tojás
Bár a tojás nem tartalmaz kollagént egy az egyben, a tojásfehérje gazdag a már említett glicin and prolin nevű aminosavakban, amik a kollagén fő építőkövei. A sárgája értékes D-vitamint és egészséges zsírokat tartalmaz, amik szükségesek a fiatalos, rugalmas izomzat, bőr és csontozat megtartásához.

Kollagén termelést fokozó, C-vitaminban gazdag élelmiszerek
A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén termeléséhez. Gyorsítja, segíti a folyamatot, azonban gyorsan kiürül, ezért fogyassz minél több C-vitamin tartalmú ételt!

1. Citrusfélék 
Szerencsére citromot egész évben kapni, ezért ha minden reggel egy pohár vízbe belefacsarsz egy jó nagy adagot, máris egészségesen indítottad a napod. Ráadásul ez az anyagcserédet is beindítja, így segít a szervezetednek megszabadulni a salakanyagoktól. 

Természetesen nem csak a citrom, hanem a többi citrusfélében is rengeteg C-vitamin van, például narancs, vérnarancs, grapefruit, pomelo, lime. Ezekből nyáron hűsítő jeges italt, limonádét is készíthetsz,

2. Friss nyári paradicsom
Edd minél többször nyersen reggelire, salátákba. Ha van lehetőséged, vásárolj minél többféle fajtájú, színű, méretű paradicsomot. Például sárga, fekete paradicsomot, koktél paradicsomot, bika szíve paradicsomot, fürtös paradicsomot, datolya paradicsomot.

Öntsd nyakon olíva olajjal, egy kevés balzsamecettel / citromlével / almaecettel, szórd meg friss zöldfűszerekkel – bazsalikom, oregánó, snidling, petrezselyem, koriander, kapor -, adj hozzá friss nyári zöldségeket és máris kész a tökéletes kánikulai köret.

A paradicsomot változatosan elkészítheted sütve is, így értékes likopinhoz jutsz, ami véd az UV-sugarak bőr öregítő hatásától.

Sült paradicsom gyorsan: vágj félbe 0,5 kg koktél paradicsomot, keverd össze olíva olajjal, friss kakukkfűvel, oregánóval, kevés sóval és borssal, aprított fokhagymával és sütőben 180 fokon süsd addig, míg nagyjából összeesik (20-30 perc). Eheted melegen és langyosan is, tálald húsok mellé, de eheted főtt rizzsel vagy quinoával is. 

3. Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsöknek szintén magas a C-vitamin és antioxidáns tartalmuk, emellett kevés bennük a cukor, így a legegészségesebb gyümölcsök. A fekete színű bogyósok – áfonya, szeder, feketeribizli – a leggazdagabbak antioxidánsokban. Eszegesd őket uzsonnára, tízóraira, tegyél belőlük natúr kókuszjoghurtba vagy más növényi joghurtba, de turmixodnak is csodás ízt adnak! Ha még jobban fel akarod turbózni egészséggel reggeli italod, tegyél még bele egy adag kollagén italt, így már reggel teszel bőröd feszességéért!

4. Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek rendszerint gazdagok C-vitaminban, klorofillban és vasban is, ezért rendkívül egészségesek. Egyes kutatások szerint a klorofill segíthet növelni a kollagén előanyagának mennyiségét is a bőrben.

Zöld leveles zöldségek:

Spenót
Jégsaláta
Kelkáposzta
Káposzta
Mikrozöldek 
Római saláta
Mángold
Petrezselyem
5. Avokádó
Az avokádó gazdag bőrszépítő E-vitaminban és egyes kutatások szerint az omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően fokozza a kollagén termelést.

Cinkben gazdag ételek
Ez a kutatás bebizonyította, hogy a magas cink koncentráció csökkenti a kollagén lebomlását. A cink vélhetően segíti az enzimműködést és stabilizálja a fehérjék szerkezetét. Éppen ezért a Collagen Cocktail Komplex kollagén ital is tartalmaz cinket, biotint, C- és A-vitamint is, illetve a bőr feszességét adó másik fehérjét, az elasztint és hialuronsavat ami, ami a bőr hidratálásáért felelős.

Cinkben gazdag ételek:

Tőkehal, lazac
Osztriga
Tenger gyümölcse
Marhahús, bárányhús
Csirkehús
Mogyorófélék
Gomba
Hüvelyesek

Reméljük, hogy sok új információval gazdagodtál és felhasználod a konyhádban a nyár legfinomabb, friss, ropogós zöldségeit és gyümölcseit!

Próbáld ki bármelyik Collagen Coctail Komplex italunkat, és szépülj a gyümölcsös ízekbe zárt folyékony kollagénnel!

BLOG Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták? Miért nem működnek a divatdiéták?

Mik azok a divatdiéták, és hogyan befolyásolják táplálkozási szokásainkat? Miért nem érdemes bedőlni nekik, és milyen élelmiszereket válasszunk egészségünk érdekében?

#táplálkozás #életmód
Receptek Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel Zabos-túrós amerikai palacsinta kollagénnel

Fogyj eredményesen akár sport nélkül is, szupergyors receptünkkel! Reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod ezeket a kollagénnel dúsított palacsintákat. Tálald joghurttal és egy kevés bogyós gyümölccsel! 

#diétás reggeli #diétás édesség